Stephen Hawkings sista teori kan vara hans viktigaste upptäckt

2018-03-19 12:54  
Stephen Hawking 2012 Foto: Philip Toscano

Två veckor före sin död färdigställde Stephen Hawking en teori om hur mänskligheten kan upptäcka parallella universum. En upptäckt som kan visa sig vara den berömde fysikerns största upptäckt.

Det är fysikerns kollegor som nu avslöjar att Stephen Hawking hann avsluta arbetet med en banbrytande matematik som krävs för att finna spår av multipla big bangs.

Arbetet presenteras i en vetenskaplig rapport med rubriken ”A Smooth Exit from Eternal Inflation” och ska lösa ett problem Hawking lade fram i en teori 1983. 

Teorin beskriver hur universum i en process som kallas inflation utvidgades från liten punkt till en prototyp av det universum vi lever i idag.

Läs mer: Formeln som Hawking ville ha på sin gravsten

Men teorin förutspådde också ett oändligt antal big bangs som skapar egna universum, ett multiversum, som leder till en matematisk paradox då processen är omätbar.

I sitt sista arbete lägger Stephen Hawkings fram teorin att multiversum lämnat avtryck genom bakgrundsstrålning som trängt genom vårt universum och sålunda går att mäta med detektorer på rymdfarkoster.

Läs mer: Här är Stephen Hawkings livsverk – utvecklade teorin om Big Bang

Stephen Hawking lämnade oss med hoppet om att finna parallella universum, men konstaterar i att universum till sist kommer slockna då stjärnornas energi tar slut.

Hans medforskare menar, enligt en artikel i The Telegraph, att om de bevis teorin lägger fram hade upptäckts före hans död, hade det garanterat gett honom det Nobelpris han nu tyvärr aldrig fick. 

Stephen Hawking blev 76 år.

Måns Nilsson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer