Skydd mot nervgas håller skorna torra

2008-09-04 07:58  

En ny brittisk teknik håller skorna torra och luftiga med hjälp av en osynlig mask av joner. Metoden utvecklades ursprungligen för att skydda soldater mot nervgas.

Det brittiska bolaget Plasma Product Innovations, P2i, säger sig ha utvecklat en metod som gör allt möjligt vattentätt. Den funkar exempelvis på skor, papper, polymerer, tyg och keramik.

Tekniken utvecklades från början för att skydda soldater mot nervgas och andra kemiska attacker. Nu används den för ett helt annat ändamål. Den brittiska sportskotillverkaren Hi-tec använder den för att göra skor helt vattentäta trots att de fortfarande andas.

Så här funkar det. Den färdiga skon stoppas in i en plasmakammare där en joniserad gas binder till materialet i skon. På så vis bildas ett nanometertunt skyddande lager. Inte kring skons externa yta, utan runt de enskilda fibrerna i exempelvis läder och syntetmaterial. Mellan fibrerna har luften fritt spelrum, så materialet kan fortfarande andas. Hela skon skyddas inklusive sulan, sömmarna och skonsnörena.

Om man sedan doppar dojan i vatten så rinner dropparna av som om de vore kvicksilver. Den skyddande hinnan varken syns eller känns, och sägs stå emot slitage.

Nu hoppas P2i att tekniken ska få fler användningsområden. För att skydda elektronik till exempel.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer