Så sparade duscharna 100 000 liter vatten – på två månader

2013-11-18 05:30  

Ribergsborgs kallbadhus i Malmö har testat två supersnåla duschar som renar och återanvänder vattnet medan man duschar. 100 000 liter vatten sparades under två månader.

Ny Teknik berättade för ett par år sedan om industridesignstudenten Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds tekniska högskola. Han har tagit fram de vattensnåla duscharna utifrån reningsteknik som ursprungligen utvecklades av det amerikanska rymdorganet Nasa.

Nu har han grundat bolaget Orbital Systems och låtit kallbadhuset i Malmö testa två av hans duschar i ett pilotprojekt.

– Sådana här produkter ligger helt i linje med vårt arbete med energieffektivisering. Vi är jättenöjda, säger Ted Lindsjö, förvaltare på Malmö stad.

För en tio minuter lång dusch går det åt ungefär fem liter vatten i duscharna från Orbital Systems. Det är cirka 90 procent mindre än i en traditionell dusch.

I de nya duscharna samlas vattnet som rinner ut i golvbrunnen upp, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Därmed kan samma vatten användas om och om igen.

Men i kallbadhuset har man valt att leda in nytt vatten när en ny användare vill börja duscha.

– Det är för den psykologiska faktorn, att man ska slippa duscha i någon annans vatten. Även om vattnet från den interna reningsanläggningen är renare än det vatten som kommer från varmvattenberedaren, säger Ted Lindsjö, förvaltare på Malmö stad.

I den interna reningsanläggningen finns ett filter med fibrer i nanostorlek som drar till sig partiklar, bakterier och virus. Sensorer mäter vattenkvaliteten så att vatten som är alltför smutsigt släpps ut i avloppet i stället för att återföras till duschens kretslopp.

– Det kan till exempel vara om du häller ut en kopp kaffe eller urinerar i duschen, säger Ted Lindsjö.

Genom att vattnet som renas redan är uppvärmt görs också energibesparingar i duscharna. Enligt Orbital Systems minskas energiåtgången med upp till 80 procent jämfört med vanliga duschar.

– Vattnet tappar ungefär två grader i temperatur på vägen från duschmunstycket till golvbrunnen så vi behöver bara värma vattnet två grader med elpatronen i duschanläggningen, det är väldigt bra, tycker Ted Lindsjö.

Efter pilotprojektet har

Malmö beslutat sig för att köpa sex duschar till ett LSS-boende och överväger att köpa fler.

Tack vare sin innovation har den före detta designstudenten nu hamnat i internationellt fokus. Nyligen gjorde CNN ett reportage om hans duschar.

– Det känns bra att vara del av en rörelse som möjliggör omställningen till en grönare livsstil utan att kompromissa med komforten, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Mer ny teknik från rymden

  • Vattenrenings­teknik utvecklad för den internationella rymdstationen ISS har använts i Nasas nya kontorsbyggnad Sustainability Base i Kalifornien.
  • Elektronikmoduler som klarar höga temperaturer har utvecklats av företaget ÅAC Microtec och ska nu användas till motorstyrning i gruv- och offshore­industrin.
  • Ett sätt att väva samman kablar i platta buntar utvecklades för den europeiska rymdorganisationen ESA och används nu i en del formel 1-bilar.
  • Ett genomskinligt skyddslager, som ursprungligen utvecklades för kameralinser i rymden, används på datorskärmar inom gruvindustrin för att minska risken för gnistor.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vatten Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer