Så kan pet-plasten få ett uppgraderat och längre liv

2019-02-27 17:00  

Pet från flaskor, kläder och mattor kan återanvändas och i kombination med förnybar råvara bli till nya produkter med längre livslängd, enligt en ny studie.

Pet är en lätt men stark plastsort, som är vattenresistent och svår att ha sönder. Det är viktiga skäl till att den används till allt från dryckesflaskor till kläder och mattor. Men plasten tar också hundratals år för naturen att bryta ner. Det skapar problem.

I dagsläget hamnar majoriteten av de drygt 26 miljoner ton pet som tillverkas i världen varje år på deponier, i miljö och hav.

Pet kan återvinnas åtminstone en gång, oftast till ett material som har ett lägre värde än det ursprungliga. En grupp forskare vid amerikanska energidepartementets National Renewable Energy Laboratory, NREL, kan ha hittat en lösning på det.

Läs mer: Förslag: Plastskatt för Storbritannien

– Vanlig pet-återvinning i dag handlar i grund och botten om en nedgradering. Den process som vi har kommit på är ett sätt att uppgradera pet till ett kompositmaterial med lång livslängd och högt värde som de som används i bildelar, vindturbinblad, surfbrädor eller snowboards, säger Gregg Beckham, forskare vid NREL, i en kommentar.

Ska kräva 57 procent mindre energi

I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Joule förklarar forskarna att de kan blanda pet med förnybar råvara, som biomassa från avfall, för att skapa ett kompositmaterial med fördelaktiga egenskaper.

Att tillverka en produkt av det nya materialet ska enligt forskarnas beräkningar kräva 57 procent mindre energi än återvunnen pet i dagens processer, och minska utsläppen av växthusgaser jämfört med motsvarande oljebaserade material.

Läs mer: Industrin: Det här gör vi för att hitta alternativ till plasten

Den här metoden kan bli ett sätt att göra plast mer värdefull att återanvända och därmed bidra till att minska mängden plast i hav och på deponier, tror forskarna.

I ett nästa steg vill forskarna bland annat testa om processen är skalbar. De vill också titta på om liknande tekniker kan fungera på andra material.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer