Ryska forskare presenterar supermaterial för rymden

2016-08-29 13:07  
Soyuz MS-01på väg att skjutas upp. Foto: NASA

En keram som klarar temperaturer på över 3 000 grader har tagits fram av ryska forskare. Materialet är i första hand avsett för rymd- och flygindustrin.

De första proven av en extremt värmetålig keram visades nyligen upp på en internationell keramkonferens i Berlin. Bakom utvecklingen står forskare vid Universitet i Tomsk, Ryssland. Med i projektet finns även deras industriella partner CJSC Nevs-ceramics.

– Vi har lyckats tillverka ett nytt keramiskt material där översta lagret klarar temperaturer på över 3 000 Celsius, säger Sergey Kylkov vid Universitetet i Tomsk.

Det är långt över den värmetålighet dagens metall eller legeringar kan stoltsera med.

– Det finns legeringar som står emot temperaturer på upp emot 2000 grader Celsius. En typisk metall har en temperaturgräns på 1 200 grader.

Det nya materialet, som består av lager av zirkoniumdiborid och kiselkarbid, är framtaget för att användas inom rymd- och flygindustrin. Här kommer det väl till pass i utvecklingen av nya jetmotorer samt för att skydda objekt från hettan som utvecklas det återvänder till jorden genom atmosfären.

Via Eurekalert hittar du forskarnas rapport och även i pressmeddelandet kan du läsa mer om forskningen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Rymden Keramer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer