Rekordskott med magnetkanon

2010-12-17 13:33  

US Navy satte nyligen världsrekord i vapenkraft. En urladdning på 33 megajoule för ett enda skott och en utgångshastighet nära åtta gånger ljudhastigheten.

Sedan ett par år tillbaka är ”railguns” ett glödhett område för amerikanska flottans forskningsavdelning. Det handlar om stora kanoner. Men till skillnad från traditionella vapen finns det inga explosiva medel med i bilden. Ammunitionen består av en tio kilos metallpil och en rälsburen hylsa som accelereras av kraftiga elektromagneter längs kanonens pipa. Vid pipmynningen släpper hylsan och projektilen far iväg – vid den senaste testskjutningen med en hastighet av cirka 9000 km/h.

Den hisnande hastigheten gör att det inte heller behövs explosiva ämnen i projektilen. Skadeverkningen blir stor nog av bara metallpilen vid nerslaget. Det betyder en hel del för säkerheten vid hantering av ammunition, inte minst på de militära fartyg där man i framtiden hoppas kunna använda magnetkanonerna. Problemen med blindgångare försvinner också. Alltså ammunition som inte detonerar som tänkt vid nerslaget, utan blir kvar på marken med risk att explodera senare.

Men det som intresserar amerikanska militären allra mest är räckvidden. Ett 33-megajouleskott innebär att projektilen på tio kilo kan skickas iväg minst 20 mil. De femtumskanoner amerikanska flottan använder idag har en räckvidd på cirka 2 mil. Dessutom spekulerar forskarna i att man år 2025 nästan kommer ha fördubblat kraften i kanonen och därmed ökat räckvidden ytterligare. Det förra rekordet låg på 10 megajoule och sattes av samma kanon i januari 2008. På knappt tre år har man alltså lyckats tredubbla kraften i vapnet.

Själva idén med elektromagnetiska kanoner är långt ifrån ny. De första utvecklingsprojekten drevs av Nazityskland i slutet av andra världskriget för över 60 år sedan. Då som nu var ett av de stora problemen att få fram material som klarar de höga temperaturer och stora påfrestningar som uppstår när kanonen avfyras.

En annan stor utmaning för forskarna är att korta tiden det tar att bygga upp den laddning som krävs för att avfyra kanonen. Inför den senaste rekordskjutningen tog det nästan fem minuter innan kanonen var redo att avfyras.

Det lyckade testet till trots räknar forskarna med att det tar ytterligare fem till femton år innan projektet, som redan kostat 211 miljoner dollar, resulterar i användbara vapen ombord på amerikanska militärfartyg.

Världens snabbaste

Snabbtåg    581 km/h      JR-Maglev
Landgående fordon   1228 km/h        ThrustSSC
Projektil    9070 km/h       US Navy Railgun
Flygplan   12144 km/h     Nasa X-43 (obemannat)

 

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer