Innovation

Rekordskott med magnetkanon

US Navy satte nyligen världsrekord i vapenkraft. En urladdning på 33 megajoule för ett enda skott och en utgångshastighet nära åtta gånger ljudhastigheten.

Publicerad

Sedan ett par år tillbaka är ”railguns” ett glödhett område för amerikanska flottans forskningsavdelning. Det handlar om stora kanoner. Men till skillnad från traditionella vapen finns det inga explosiva medel med i bilden. Ammunitionen består av en tio kilos metallpil och en rälsburen hylsa som accelereras av kraftiga elektromagneter längs kanonens pipa. Vid pipmynningen släpper hylsan och projektilen far iväg – vid den senaste testskjutningen med en hastighet av cirka 9000 km/h.

Den hisnande hastigheten gör att det inte heller behövs explosiva ämnen i projektilen. Skadeverkningen blir stor nog av bara metallpilen vid nerslaget. Det betyder en hel del för säkerheten vid hantering av ammunition, inte minst på de militära fartyg där man i framtiden hoppas kunna använda magnetkanonerna. Problemen med blindgångare försvinner också. Alltså ammunition som inte detonerar som tänkt vid nerslaget, utan blir kvar på marken med risk att explodera senare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här