Sedan ett par år tillbaka är ”railguns” ett glödhett område för amerikanska flottans forskningsavdelning. Det handlar om stora kanoner. Men till skillnad från traditionella vapen finns det inga explosiva medel med i bilden. Ammunitionen består av en tio kilos metallpil och en rälsburen hylsa som accelereras av kraftiga elektromagneter längs kanonens pipa. Vid pipmynningen släpper hylsan och projektilen far iväg – vid den senaste testskjutningen med en hastighet av cirka 9000 km/h.
Den hisnande hastigheten gör att det inte heller behövs explosiva ämnen i projektilen. Skadeverkningen blir stor nog av bara metallpilen vid nerslaget. Det betyder en hel del för säkerheten vid hantering av ammunition, inte minst på de militära fartyg där man i framtiden hoppas kunna använda magnetkanonerna. Problemen med blindgångare försvinner också. Alltså ammunition som inte detonerar som tänkt vid nerslaget, utan blir kvar på marken med risk att explodera senare.
Men det som intresserar amerikanska militären allra mest är räckvidden. Ett 33-megajouleskott innebär att projektilen på tio kilo kan skickas iväg minst 20 mil. De femtumskanoner amerikanska flottan använder idag har en räckvidd på cirka 2 mil. Dessutom spekulerar forskarna i att man år 2025 nästan kommer ha fördubblat kraften i kanonen och därmed ökat räckvidden ytterligare. Det förra rekordet låg på 10 megajoule och sattes av samma kanon i januari 2008. På knappt tre år har man alltså lyckats tredubbla kraften i vapnet.
Själva idén med elektromagnetiska kanoner är långt ifrån ny. De första utvecklingsprojekten drevs av Nazityskland i slutet av andra världskriget för över 60 år sedan. Då som nu var ett av de stora problemen att få fram material som klarar de höga temperaturer och stora påfrestningar som uppstår när kanonen avfyras.
En annan stor utmaning för forskarna är att korta tiden det tar att bygga upp den laddning som krävs för att avfyra kanonen. Inför den senaste rekordskjutningen tog det nästan fem minuter innan kanonen var redo att avfyras.
Det lyckade testet till trots räknar forskarna med att det tar ytterligare fem till femton år innan projektet, som redan kostat 211 miljoner dollar, resulterar i användbara vapen ombord på amerikanska militärfartyg.
Världens snabbaste
Snabbtåg 581
km/h JR-Maglev
Landgående fordon 1228
km/h ThrustSSC
Projektil 9070
km/h US
Navy Railgun
Flygplan 12144
km/h Nasa X-43
(obemannat)
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.