Innovation

Regeringen missgynnar teknikforskning

Fördelningen av anslagen till högskolor och universitet slår fel, och systemet är helt outgrundlig. Det är högskolevärldens uppfattning om regeringens nya kriterier för bidrag till den högre utbildningen, och inte ens Vetenskapsrådet fårstår sig på systemet. Till och med forskaren bakom fördelningskriterierna, Ulf Sandström, är kritisk till hur hans egna siffror används.

Publicerad

Tilldelningssystemet kallades ”Resurser för kvalitet” när regeringen införde de nya reglerna förra året. Tanken var att utbildningens kvalitet skulle avgöra hur mycket statliga pengar högskolor och universitet skulle få. En skola som lyckades locka till sig externa forskningsmedel skulle få mer pengar, och om de publicerade många artiklar i vetenskapliga tidskrifter skulle tilldelningen gynnas.

Men systemet slår fel, skriver tidningen Politikens nästsajt,forskningen.se, som tittat närmare på konsekvenserna. Teknik och medicin missgynnas kraftigt av systemet, till förmån för humaniora och samhällsvetenskap. Omräknat till pengar kan en publicerad artikel om oorganisk kemi ge mindre än 5 000 kronor i anslag, medan en artikel i humaniora ger uppemot 100 000 kronor. Snittet ligger på 11 000 kronor per artikel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här