Putin startar militär spetsforskning

2012-10-17 12:09  

Rysslands president Vladimir Putin har beslutat inrätta ett militärt forskningsinstitut efter förebild från amerikanska Darpa.

Putin har fått godkänt av ryska parlamentet att fondera medel till ett forskningsinstitut som ska sponsra högriskprojekt inom militär forskning och utveckling, som kan leda till genombrott inom militär teknik.

Rätten till denna kunskap kommer att tillfalla ryska staten.

Det nya forskningsinstitutet kommer inledningsvis att få omkring 100 medarbetare och ska arbeta med 150 projekt, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

Det ska lyda under försvarsministeriet och ersätter den militärtekniska kommission som har haft vice premiärminister Dmitry Rogozin som högsta chef. Rogozin har varit pådrivande i arbetet med att starta det nya forskningsinstitutet.

Darpa bildades i USA 1958 som ett svar på de ryska framgångarna inom rymdtekniken och uppskjutningen av den första Sputniksatelliten.

En talesman för den ryska duman (parlamentet) säger till Ria Novosti att Ryssland ska öka militäranslagen med 59 procent fram till 2015, från motsvarande 400 miljarder kronor i år till 640 miljarder kronor 2015. Det motsvarar 3,7 procent av BNP.

Pengarna ska främst användas till att förse förbanden med nya vapensystem och specialutrustning men även att bygga upp den sociala välfärden för militäranställda.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer