Osynliga märket som avslöjar butikstjuven

2014-05-21 13:00  

Osynlig märk-dna slår igenom på bred front som vapen mot tjuvar. Tekniken skyddar såväl guldsmedsbutiker och pantbanker som kyrktak och elkablar. Nästa steg är bostäder.

Upp till 2 000 hushåll i Stockholm testar en ny typ av inbrottsskydd: märk-dna. Varje hem får en unik märkvätska som penslas på stödbegärliga föremål. Märkningen varken syns eller luktar. Men när polisen lyser med en uv-lampa på misstänkt stöldgods syns en fluorescerande färg. Tjuvarna kan inte tvätta bort spåren, inte ens med starka lösningsmedel.

Att skydda bostäder med metoden är nytt i Sverige. Men tekniken används även på andra områden och får allt större spridning. Anders Burén, chef för spaningsroteln vid Citypolisen i Stockholm, har lett arbetet med att introducera märk-dna i Sverige. Han tycker att metoden, som använts i Storbritannien i mer än tio år, har fått sitt genombrott även här. Fördelarna är flera.

– Vi får mycket större chans att koppla ett föremål eller en misstänkt person till ett visst brott. Men den största vinsten är den avskräckande effekten, brotten minskar, säger Anders Burén.

I ett första pilottest år 2010 deltog tio guldbutiker som hade drabbats av flera rån. Om larmet gick i en butik fick gärningsmännen en dusch märkvätska över sig.

– Antalet rån sjönk kraftigt, och butiksägarna var väldigt nöjda, säger Anders Burén.

De goda resultaten gjorde att polisen införde metoden i landets samtliga 21 polismyndigheter. Sedan dess har antalet användare ökat stadigt. Ett hundratal guldbutiker och pantbanker har installerat skyddet och har en dekal i entrén som avskräcker rånare. Ett femtiotal kyrkor skyddar tak mot koppartjuvar. Flera värdetransportföretag inför skyddet i värdeväskorna. Byggbolaget Peab har valt metoden för att skydda maskiner och verktyg.

Trafikverket i Göteborg har gjort ett test där kablar skyddas i Olskroken, en järnvägssträcka som har haft stora problem med kopparstölder. Christer Ahlin, sektionschef för underhållsområde Göteborg, är nöjd.

– Vi har knappt haft några bekymmer alls sedan testen startade i fjol. Ett enda stöldförsök.

Totalkostnaden blev cirka 55 000 kronor. Inte dyrt med tanke på effekten, tycker Christer Ahlin. Trafikverket ska snart starta en upphandling av märk-dna för att skydda fler drabbade järnvägssträckor.

Unik signatur på tre sätt

  • Det finns tre konkurrerande märkvätskor, som används på samma sätt. Polisen kallar dem för ”märk-dna”. Men den unika signaturen för varje skyddsobjekt skapas både med och utan dna.
  • Smart-dna från Safe Solutions använder dna-sekvenser från plantor.
  • Smartwater från företaget med samma namn skapar unika kombinationer av flytande metallsalter.
  • Selecta-dna från företaget med samma namn skapar syntetiska dna-sekvenser.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer