”Oroande utveckling” – svensk cancerforskning tappar

2019-11-04 07:50  
Foto: Jacqueline Larma/AP/TT

Svensk cancerforskning sackar efter andra jämförbara länder, enligt en ny rapport från Cancerfonden. En oroande utveckling, anser Klas Kärre, ordförande för fondens forskningsnämnd.

Sverige är förvisso bland de 20 länder i världen som producerar mest cancerforskning. Men Sverige är också det land som tappat flest placeringar under en 15-årsperiod, från plats 9 till 14, när dessa 20 länder jämförs. Samma eller lägre tillväxtakt har bara Israel, Storbritannien och Finland.

Den nya rankningen visar att svensk cancerforskning har knappt 2 procents genomsnittlig tillväxt per år, jämfört med cirka 6 procent för hela världen.

Blir oattraktivt

"Om vi inte lyckas vända den nedåtgående trenden kommer det att leda till att vi inte kan erbjuda patienter i Sverige lika god sjukvård som i jämförbara länder", säger Klas Kärre i ett pressmeddelande.

Läs mer: Forskarna: Vår metod kan korrigera nästan alla genetiska sjukdomar

Ett tydligt exempel på nedgången syns inom den kliniska forskningen. Antalet påbörjade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige har minskat med 69 procent sedan sekelskiftet. Skälet är enligt Klas Kärre brist på en stark inhemsk läkemedelsindustri, men särskilt på sjukvårdens extrema produktionsfokus – med följd att det blir karriärmässigt oattraktivt för läkare och andra yrkesgrupper att forska.

Koncentrad vård

Cancerfonden kräver att regeringen satsar mer på cancerforskning, bland annat genom att arbeta för att landet får flera heltäckande cancercentrum på universitetssjukhus dit cancervården koncentreras.

Läs mer: Brösttäthet stor riskfaktor för dold cancer

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, tycker att svensk cancerforskning håller hög internationell standard.

– Det har gjorts en rad satsningar för att stärka medicinsk forskning och cancerforskningen de senaste åren. Nu behöver vi fortsätta stärka forskningen, vilket vi ser att andra länder också gör, säger hon till Svenska Dagbladet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer