Nya miljoner till norska hydraulturbinen

2009-02-13 16:00  

Det unga norska teknikföretaget Chapdrive får 52 miljoner norska kronor i riskkapital för att utveckla en stor 5 MW vindturbin med Chapdrives unika hydaulteknik som sänker vikten med 50 procent.

Chapdrive är en avknoppning från tekniska högskolan i Trondheim i december 2006.

Sedan dess har man vidareutvecklat sin teknik och har avverkat flera pilotstudier på mindre vindkraftverk.

Nu är det dags att kliva upp på de stora höjderna med 5 MW-verk, det som kommer att vara standard i havsvindparker om några år.

Chapdrive använder sig av en hydrostatisk teknik som löser två kända problem – dels växellådans känslighet för vindkraftens påfrestningar, dels problemet med växellådan tyngd.

Chapdrives teknik går ut på att ersätta den flera ton tunga växellådan med en hydraulisk växling och placera den och generatorn vid foten av vindkraftstornet, i stället för högst upp i nacellen i anslutning till rotorn, vilket är den vanliga tekniken i dag.

Uppe i själva turbinhuset, nacellen, placerar Chapdrive i stället en hydraulpump som är betydligt lättare än en vanlig växellåda.

Enligt Chapdrive bör man kunna halvera vikten i ett 5 MW-verk med Chapdrives teknik, vilket blir särskilt värdefullt för flytande vindkraftverk där lågt placerad tyngdpunkt blir nödvändig.

Sommaren 2007 gick Northzone Ventures, Hafslund Ventures and Statoil New Energy in med 14,3 miljoner norska kronor i ChapDrive.

Nu går Northzone, Hafslund och Energy Capital Management in med ytterligare 18 miljoner norska kronor, Statoil Hydro går in med 15,6 miljoner och Innovation Norway med 18 miljoner.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer