Nya bilder från James Webb: ”Vi har aldrig sett Jupiter så här”

2022-08-23 07:38  

Tack vare världens nyaste och största rymdteleskop kan man nu se Jupiter på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.

Sent på söndagskvällen svensk tid släpptes bilder på solsystemets största planet.

Fotona togs med hjälp av James Webb-teleskopet i juli och fångar bland annat ljuset på planetens norra och södra ände liksom den ”stora röda fläcken”, ett stormsystem i Jupiters atmosfär som storleksmässigt skulle kunna svälja jorden.

– Vi har aldrig sett Jupiter på det här sättet förut. Det hela är ganska fantastiskt, säger Imke de Pater vid University of California, som var med och ledde observationerna.

De infraröda bilderna har i efterhand färglagts i blått, vitt, grönt, gult och orange för att bättre visa Jupiter i all sin prakt. Foto: Nasa/AP/TT

James Web-teleskopet ska se när galaxernas föddes

De infraröda bilderna har i efterhand färglagts i blått, vitt, grönt, gult och orange för att bättre visa Jupiter i all sin prakt.

Teleskopet James Webb är den större efterföljaren till det äldre teleskopet Hubble och skickades upp av USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning (Nasa) från Sydamerika i december i fjol.

Läs mer: James Webb ska se universums första ljus

Teleskopet är tänkt att göra det möjligt för astronomer att titta längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare, ända tillbaka till när de första stjärnorna och galaxerna bildades för 13,7 miljarder år sedan. Det är bara 100 miljoner år från "big bang", händelsen då universum enligt den mest vedertagna teorin skapades.

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer