Ny metod kan avslöja hudcancer med blodprov

2022-04-20 08:05  

En internationell forskargrupp tror att blodprov i framtiden kan ersätta vävnadsprov som metod för att hitta tecken på hudcancer.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Men nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Nu har en internationell forskagrupp utvecklat en testplattform som de menar kan detektera melanom-celler som cirkulerar i blodet. Testet kan användas i stället för biopsi för att avgöra om en patient lider av malignt melanom. Det ska också kunna användas för att se om alla cancerceller har avlägsnats efter en hudcanceroperation.

– Cirkulerande tumörceller har potential att upptäcka återkomst av sjukdom och behandlingsresistens, och kan bli en värdefull biomarkör för icke invasiv övervakning av sjukdomsförlopp, säger en av forskarna, Sunitha Nagrath vid University of Michigan, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Moderna satsar på mRNA-vaccin mot cancer

I framtiden menar forskarna att den nya metoden kan minska behovet av mer invasiva detektionsmetoder.

Resultaten har publicerats i Advanced Nanobiomed Research.  

Linda Nohrstedt

Mer om: Cancer Blod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer