Nu får Lund ett nytt supermikroskop

2015-10-20 10:21  
Reine Wallenberg och Lundaprofessorn Kimberly Dick Thelander i Hitachis fabrik i Tokyo, där supermikroskopet tillverkats. Foto: Lunds universitet

Fyra meter högt och en förstoring på flera miljoner gånger – i dagarna påbörjades monteringen av ett nytt elektronikmikroskop med superkapacitet på Lunds tekniska högskola.

– Mikroskopet blir ett av de kraftfullaste i världen med upplösning ner mot 0,7 ångström eller 0,07 nanometer, och med en unik reaktorcell, säger Reine Wallenberg, professor i fasta tillstånd i kemi.

Det nya mikroskopet ska bland annat användas i forskningen kring hur man skapar så kallade nanotrådar, pyttesmå stavar som går att använda till att producera bland annat supereffektiva solceller, ljusstarka lysdioder och mer energisnål elektronik.

– Avståndet mellan atomer i fasta material ligger på mellan en och tre ångström. Med denna nya maskin kommer vi kunna se hur atomerna i olika material reagerar med gaser, och på så sätt se hur halvledarkristallerna växer fram i realtid.

Vad skapar det nya mikroskopet för möjligheter?

– Det är nödvändigt för att vi ska kunna bedriva forskning kring nanotrådar på den här nivån. Den spatiella upplösningen i direkta bilder med det här mikroskopet kommer att vara cirka 100 gånger bättre än till exempel röntgenmikroskopen på MAX IV i Lund.

Apparaten, som ska bli över fyra meter hög och nästan sex ton tung, har tillverkats av japanska Hitachi och kostar 35 miljoner kronor.

– Vi började planera för det nya mikroskopet för sex, sju år sedan och projektet har till helt finansierats med ett bidrag från Knut och Alice Wallenberg-stiftelsen.

För att kunna det nya mätinstrumentet ska kunna användas måste det placeras i betongbunker. Minsta vibration eller förändring i magnetfält – exempelvis från en hiss i byggnaden – kan störa testresultatet.

– Det räcker med att någon sjunger i samma rum för att atomerna ska börja skaka.

Arbetet med att montera mikroskopet beräknas ta runt två månader. Målet är att ska kunna göra runt hundra tester i veckan när maskinen är på plats – experiment som annars tagit upp till ett år att utföra.

Kalle Wiklund

Mer om: Lund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer