Nasa-sonden avslöjar Jupiters hemligheter

2017-05-26 09:16  

Gasjätten Jupiter, den största planeten i vårt solsystem, har länge ruvat på sina hemligheter. Men nya data från Nasas sond Juno avslöjar aldrig tidigare skådade detaljer.

Jupiter har en märklig atmosfär och ett oväntat starkt magnetfält.

Juno, som nådde fram till Jupiter i juli i fjol efter en färd som varat i nästan fem år, kommer att cirkla runt jätteplaneten under hela 2017 och gå ner på mycket låg höjd för att se vad som döljer sig under molntäcket.

Den första närgånga passagen gjorde i augusti förra året och det är data från denna som nu analyserats. Resultaten presenteras i tidskriften Science.

Läs mer:

Läs mer: Juno tar sig nära Jupiter

Juno gick ner ända till det översta molnlagret runt Jupiter och tog bilder från de hittills helt okända polerna på planeten. På bilderna syns en mängd ovala fält, som av allt att döma är väldiga cykloner, varav några har en diameter på 1 400 kilometer.

Data visar också att ammoniak väller upp från planetens inre, och bildar gigantiska vädersystem högre upp vid ytan.

– Man har kommit väldigt nära med Juno. Varm gas kommer upp från Jupiters inre och kyls av vid ytan. Det är en spännande plats men mycket ogästvänlig, säger Maria Sundin, fysiker och astronom vid Göteborgs universitet.

Avsikten med Juno är i hög grad att få fram uppgifter som kan ge ökade kunskaper om planetens insida. Uppgifterna från Juno visar att Jupiters magnetfält är överraskande starkt, enligt beräkningar tio gånger starkare än jordens magnetfält.

– Jordens magnetfält genereras av dess inre som består av en kärna av järn. Jupiters magnetfält måste också genereras av något, oklart vad, säger Sundin.

– Jupiter, liksom Saturnus, kallas gasplaneter. Men det är bara de yttre delarna som består av gaser. Innandömet är hårdare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer