Nasa har skapat den kallaste platsen i hela universum

2018-05-23 06:00  

Över tio miljarder gånger kallare än yttre rymden. Nasa ska studera kvantfysik i ett snorkallt laboratorium på rymdstationen ISS.

Efter flera års förberedelser är experimentfabriken Cold Atom Lab, CAL, nu på väg mot den internationella rymdstationen ISS. Här ska Nasa studera kvantfysik i den kallaste tänkbara miljön.

I vakuumet i yttre rymden kan temperaturen gå ned under tre grader Kelvin, men inne i CAL kan temperaturen bli över tio miljarder gånger kallare.

Labbet är ungefär lika stort som en kylbox och Nasa själva uppger att det kommer att uppnå den lägsta temperaturen vi känner till i universum. Den kommer att ligga någonstans runt 100 piko-Kelvin, alltså 100 biljondelar av en grad över den absoluta nollpunkten.

Tanken är att skapa en miljö där atomer kan iakttas i ett nästintill stillastående tillstånd mycket längre än vad som går på jorden. Det går att stoppa atomers rörelser för ett ögonblick genom att skjuta laserstrålar på specifika atomgrupper (Bose-Einsteinkondensat) för att sänka deras temperatur ned mot den absoluta nollpunkten och samtidigt hålla dem svävande med hjälp av starka magnetiska fält.

Tio miljarder gånger kallare än yttre rymden

På jorden går det bara att bevara atomerna i fruset stadie i någon bråkdels sekund innan gravitationen och temperaturen sätter stopp.

Men tack vare kylan i Cold Atom Lab och den lägre gravitationen ombord på ISS går det att hålla kvar atomerna i detta nedfrusna tillstånd mycket längre tid än här på jorden - uppemot tio sekunder.

Det ger gott om tid att iaktta atomerna, och forskningen som ska utföras i labbet kan leda till stora framsteg inom sensorteknik, kvantdatorer och framställningen av atomur tror Nasa.

”Vi kan komma att förändra hela vår förståelse för materia och den gravitationens grundläggande natur genom att studera dessa hyperkalla atomer”, sa forskaren Robert Thompson på JPL när projektet presenterades förra våren.

”Experimenten vi gör i Cold Atom Lab kommer att ge oss nya insikter om gravitation och mörk materia - några av de starkaste krafterna i universum”, fortsatte Robert Thompson.

Fjärrstyrs när astronauterna sover

Forskare på jorden kan fjärrstyra CAL under de åtta timmar varje dygn som astronauterna sover.

Läs mer: Nasa: Tillgången på färskvatten minskar på flera håll

Fem forskarlag ska utföra experiment i labbet, däribland ett som leds av forskaren Eric Cornell vid University of Colorado som var den första att skapa ett Bose-Einsteinkondensat, vilket ledde till att han ihop med kollegorna Wolfgang Ketterie och Carl E Wieman tilldelades Nobelpriset i fysik år 2001.

Simon Campanello

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer