Nanoteknik från Lund gör 5g energisnålare

2016-03-03 15:10  

Lundaforskare leder nytt EU-projekt som tittar på nanoteknik för 5g-teknik i höga frekvensområden.

I 5g används högre frekvenser än i tidigare mobilstandarder. Dels för att de lägre är rätt fulla av dagens mobiltrafik. Dels för att högre frekvenser möjliggör högre bandbredd och därmed högre datahastighet i näten.

Nackdelen är dock att energianvändningen ökar.

Genom att kombinera ett dyrt halvledarmaterial med ett billigt, hoppas forskarna kunna göra strömsnålare komponenter i framtiden. Komponenter som kan användas i allt från de snabbare 5g-näten till radarutrustning med väsentlig högre bildupplösning.

Det handlar om ett så kallat III-V-halvledarmaterial, som har hög prestanda men är dyrt, och ett vanligt billigt kiselsubstrat, som redan i dag används för billig massproduktion.

En forskargrupp i Lund, under ledning av Lars-Einar Wernersson, professor i nanoelektronik, kombinerar de två materialen genom att integrera nanotrådar av III-V-material på traditionella kiselplattformar. Det sättet att kombinera de två materialen anses vara en av de mest innovativa idéerna för tillfället.

Redan i december kunde Lundaforskarna visa upp ett bra resultat av sina försök på den ansedda konferensen IEDM-konferensen i USA.

Nu har Lars-Erik Wernersson utsetts till koordinator för det nya EU-projektet Insight, som syftar till att kombinera fördelarna med de två materialen.

Insight, som är en förkortning av "Integration of III-V Nanowire Semiconductors for Next Generation High Performance CMOS SOC Technologies", får ungefär 40 miljoner kronor från EU:s forskningsprogram Horizon, och ska pågå fram till och med 2018.

– Materialintegrationen ger möjlighet att sänka tillverkningskostnaden inom högpresterande radarbaserade system men även 5G, säger Lars-Erik Wernersson.

I Insight-projektet ingår Lunds universitet, men också University of Glasgow i Storbritannien, Tyndall National Institute i Irland, IBM i Schweiz, Fraunhofer IAF i Tyskland och Leti i Frankrike.

 

   

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: 5G Nanoteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer