Nanoantenn kan bli supersolcell

2012-11-02 10:01  
Mikael Käll

Optiska nanoantenner kan ge supereffektiva solceller och perfekt vätgaslagring. Chalmersforskare får nu 60 miljoner för att utveckla tekniken.

Chalmersforskaren Mikael Käll och hans kolleger har fått 37 miljoner för att utveckla den nya heta tekniken optiska nanoantenner. Därmed har de på ett par veckor fått totalt 60 miljoner i forskningsanslag.

Optiska nanoantenner liknar inte alls antenner som vi är vana att se dem. De byggs upp av enstaka metallpartiklar i guld eller silver, och de är bara 30 till 300 nanometer stora. Därmed är de mindre än halva våglängden för synligt ljus (390 till 770 nm) och borde inte kunna fungera som antenn. Men när de små metallpartiklarna suger åt sig energin hos det infallande ljuset uppstår ett resonansfenomen som kallas plasmoner. Vid vilken frekvens det sker beror på vilken metall det handlar om samt storleken.

Plasmonerna gör att intensiteten hos ljusvågen förstärks flera tusen gånger om, och det i en volym som inte är större än en molekyl.

Nanoantenner av det slaget kan komma att användas för att konstruera supereffektiva solceller som suger åt sig minsta lilla solstråle. De kan också användas för att studera hur väte kan lagras i nanometersmå partiklar av palladium eller andra material. Andra tillämpningar är extremt känsliga sensorer.

– De kan bli så känsliga att de upptäcker enstaka molekyler i ett prov. Det kan räcka för att man ska kunna hitta sjukdomar i ett tidigt skede och snabbt sätta in behandling, säger Mikael Käll, professor i fysik på Chalmers.

De nya forskningsanslagen kommer dels från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse dels, från Stiftelsen för strategisk forskning.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Solceller Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer