Muterad gen gör dig beroende

2011-04-01 12:54  
Foto: Scanpix samt Colourbox

Är du en godisråtta? I så fall kan det bero på att du har förändringar i en viss gen. Det visar ny svensk forskning.

Ghrelin. Så heter ämnet som spelar en viktig roll när det gäller att reta aptiten. Nu har forskare i Göteborg visat att ämnet även spelar en viktig roll när de gäller vårt sug efter socker. Bakom sambandet ligger genanalys från 579 personer och en undersökning av hur mycket socker personerna åt. Resultatet visa att personer som har en viss typ av förändringar i genen som styr produktionen av ghrelin har ett mycket högre sockerintag.

Sambandet styrks även i djurförsök. Råttor som fått ämnet blockerat äter mycket mindre socker. De är också mindre motiverade att arbeta för att få socker.

- Detta tyder på att ghrelin är en stark drivkraft att söka efter belönande substanser såsom socker eller alkohol, konstaterar forskaren Elisabet Jerlhag på sektionen för farmakologi vid Sahlgrenska akademin.

Forskarna har tidigare visat att substanser som blockerar ghrelinsystemet minskar de positiva effekterna av beroendeframkallande droger samt att förändringar i genen är förknippade med högt alkoholintag och rökning.

Resultaten kommer väl till pass i utvecklingen av läkemedel för att behandla patienter med alkoholberoende eller som lider av hetsätning.

– Kunskapen kan också underlätta för samhället att se på beroendetillstånd som en sjukdom . Det kan medföra att dessa personer lättare kan få den behandling de behöver, kommenterar Elisabet Jerlhag.

Resultaten har publicerats i nätversionen av den vetenskapliga tidskriften PlosOne.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer