Mitt nya liv som skyltdocka

2008-12-03 01:00  

Trött på din kropp? Nu kan man byta. Ny Teknik har testat Karolinska Institutets senaste experiment.

Jag tittar ner och upptäcker att en plastig manskropp ersatt min egen. Plötsligt dyker en röd penna upp i synfältet. Den stryker över de markerade magmusklerna om och om igen. Och visst, beröringen känns.

I själva verket står skyltdockan någon meter bort. Framför ögonen har den två nedåtriktade kameror som är kopplade till varsin display i mina specialglasögon. Jag ser alltså det skyltdockan "ser". Och doktoranden Valeria Petkova stryker noga synkroniserat en penna över dockans mage och en annan över min.

Nu är det meningen att syn- och känselintrycken ska lura min hjärna till att acceptera skyltdockans kropp som min egen.

I KIs experiment har det fungerat för mer än 70 procent av försökspersonerna. Men jag tillhör kanske de mer svårlurade, för jag är tveksam. Tills Valeria Petkova brutalt drar en brödkniv tvärs över skyltdockans mage. Då hoppar jag förskräckt bakåt - det känns hotfullt trots att hon inte ens nuddat min riktiga mage.

Vid Ny Tekniks besök mäts inte ledningsförmågan i handflatorna. Det brukar Valeria Petkova annars göra för att avslöja försökspersonernas stresspåslag.

- När jag hotar skyltdockan med kniv så reagerar de som om deras verkliga kroppar blivit hotade, säger hon.

Fast om hon före knivanfallet vidrört dockan och personen på olika ställen så uteblir stressreaktionen. Syn- och känselintrycken måste vara synkroniserade

Det senaste året har hon utsatt 160 personer för fem olika experiment. Bland annat låtit dem byta kropp med såväl skyltdockan som med henne själv.

- De upplevde en stark illusion att acceptera min kropp som sin egen, säger hon.

Nu i veckan presenterar hon sina rön i den vetenskapliga tidskriften Plos one.

Ny Tekniks besök avslutas med det enklare gummihandstricket, ett välkänt experiment i illusionskretsar. Det går ut på att lura hjärnan att byta ut den egna handen mot en konstgjord. Och det fungerar. Efter någon minut är jag helt inställd på att gummihanden är min egen. Jag piper "neej" och klarar inte ens att titta när försöksledaren Henrik Ehrsson hugger en grov nål i "min" stackars näve.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer