Missade cellprov ökar risk för livmoderhalscancer

2019-02-22 07:29  
Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer. Foto: Isabell Höjman / TT

Omkring 40 procent av livmoderhalscancerfallen drabbar den lilla grupp som missar cellproven, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ännu opublicerade analyser från det nationella kvalitetsregistret har analyserats, och det visar sig att en oväntat stor andel av de kvinnor som får cancer missat provtagningarna som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år.

Resultaten förvånar Björn Strander, docent i gynekologi och ordförande i den nationella vårdprogram-gruppen för att förebygga livmoderhalscancer.

– Det finns en liten grupp, som är 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen som får kallelser, som inte går alls eller som åtminstone inte har deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige. Så man ökar risken ju mer man väntar, säger Björn Strander till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer