Minnet hos apor liknar vårt

2013-07-19 10:33  

Vi människor har kanske mer gemensamt med aporna än vad vi tidigare trott. Ny forskning visar nämligen att schimpanser och orangutanger, precis som vi, kommer ihåg händelser som ligger långt tillbaka i tiden.

Tänk dig att du är ute och går när en doft av nybakade kanelbullar slår emot dig. Plötsligt kommer bilder tillbaka - sommarloven hos farmor och farfar med fika på en filt, och känslan av det där skrubbsåret på knät som var så frestande att pilla på.

Vi människor har förmågan att komma ihåg saker som hänt långt tillbaka i livet, och ofta väcks minnena till liv av detaljer runt omkring oss, vilka fungerar nästan som små ledtrådar. Nu visar en studie som presenteras i tidskriften Current Biology att schimpanser och orangutanger kan ha liknande färdigheter.

"Våra data och andra bevis som dyker upp fortsätter att utmana idén om att djur är fast i tiden", säger Gema Martin-Ordas vid Aarhus universitet i Danmark.

Forskarna ville undersöka om aporna precis som vi kunde få minnen att återkomma med hjälp av "ledtrådar" från förr. Man lät ett antal schimpanser och orangutanger prova två olika aktiviteter som gick ut på att hitta ett redskap på ett speciellt sätt.

När aporna återigen blev presenterade för aktiviteterna visade det sig att de verkade komma ihåg båda två och att de visste precis hur de skulle bära sig åt för att klara av dem. Detta trots att de bara hade fått prova den ena fyra gånger tre år tidigare, och den andra endast en gång två veckor tidigare.

De kunde också skilja dessa aktiviteter från tidigare, liknande, händelser. En viktig upptäckt enligt Martin-Ordas, eftersom det tyder på att de kan binda samman förloppen i skilda händelser, trots likheterna.

Det som förvånade forskarna var också hur snabbt aporna kom ihåg hur de skulle hitta redskapen - i snitt tog det fem sekunder.

"Det visar att de inte bara gick runt i rummet och råkade se lådan med redskapen. Mest troligt var det minnet av aktiviteten som gjorde att de kunde hitta dem direkt".

TT / Ny Teknik

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer