Mer pengar till ESS och Max IV

2012-09-12 14:22  

Regeringen öronmärker 725 miljoner kronor till de två nya forskningsanläggningarna ESS och Max IV. Lunds universitet hoppas att pengarna ska lätta på lärosätets betalningsansvar.

Under tisdagen presenterade regeringen en satsning på forskning och innovation. Då tillkännagavs även att en pott ska gå till European Spallation Source, ESS, och Max IV i Lund.

ESS projekteras för närvarande i Lund. Det ska bli en forskningsanläggning med en neutronkälla som kommer att ge forskarna möjlighet att bestämma föremåls strukturer i tre dimensioner. Den förväntas kunna ge värdefull information inom materialvetenskap och medicin.

Investeringskostnaden uppgår till nästan 1,5 miljarder euro, ungefär 15 miljarder kronor. För att säkra Sveriges åtagande för kostnader av konstruktion och drift vill regeringen göra en ökad satsning på anläggningen. 625 miljoner kronor föreslår regeringen ska gå till ESS mellan 2013 och 2016.

-Vi är mycket glada över att regeringen anslår extra medel till ESS under de kommande fyra åren, och att regeringen så tydligt ger ESS-projektet hög prioritet. Som värdland för ESS och största delägare sänder Sverige också viktiga signaler till resten av Europa, säger Colin Carlile, vd för ESS, i ett pressmeddelande.

Totalt är det 17 länder som är med och finansierar projekteringsfasen av ESS. Nästa år går arbetet in i konstruktionsfasen, men byggstart beräknas ske 2014.

Sverige har lovat att bidra med 35 procent av konstruktionskostnaden och 10 procent av driftskostnaden, som beräknas ligga på ungefär 900 miljoner kronor per år.

I gårdagens besked framgick också att regeringen räknar med att ge synkrotronljuskällan Max IV mer pengar. Anläggningen är under uppbyggnad norr om Lund, och väntas ge värdefull kunskap inom materialvetenskap, bioteknik och medicin.

Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Max IV, fördelat från 2014 till 2016. Lunds universitet, som är med och finansierar både ESS och Max IV, hoppas att pengarna ska gå till att täcka deras del av kostnaden.

Framöver kommer Lunds universitets finansieringsansvar för ESS och Max IV att landa på 130 miljoner kronor per år. Universitetet har tidigare begärt 60 miljoner kronor per år från regeringen och får nu, om pengarna går till universitetets finansieringsdel, som mest 50 miljoner kronor för år 2016.

-Man får säga att vi har fått ett bra bemötande från regeringens sida. Framför allt innebär satsningen att regeringen prioriterar det här, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.

Kostnaden för acceleratorn i Max IV-labbet har dragit iväg och i dagsläget saknas 232 miljoner. Men den kostnaden räknar Per Eriksson att de fyra finansiärerna Lunds universitet, Vetenskapsrådet, Vinnova och Region Skåne tillsammans ska kunna täcka.

-Men pengarna från regeringen gör det lättare för oss att klara det, säger Per Eriksson.

Pengarna från regeringen utgår han ifrån ska gå till driften av labbet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer