Man fick grishjärta inopererat – med hjälp av svensk teknik

2022-01-11 14:12  
Bild tagen under den sju timmar långa hjärttransplantationen i Baltimore i fredags. Foto: Mark Teske/University of Maryland School of Medicine via AP/TT

För första gången har en människa fått ett grishjärta inopererat – och överlevt själva operationen. Ny teknik från göteborgsbolaget Xvivo Perfusions användes under transplantationen: ”En sann ära att vara med om detta”, säger vd:n Dag Andersson.

Patienten, 57-årige David Bennett, uppges må förhållandevis bra efter operationen i Baltimore i USA. Det är ännu för tidigt att säga att ingreppet har lyckats och att Bennett kommer att överleva, men operationen ses som en milstolpe i försöken att använda organ från djur för att rädda människoliv.

Själv sade David Bennett inför operationen, som genomfördes i fredags, att han var medveten om riskerna.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sade han i torsdags i ett uttalande från University of Maryland Medical Center, som genomförde operationen.

Läs mer: De skriver ut kopia av bukspottskörtel på 30 sekunder 

Bennett har inte bedömts kunna ta emot ett mänskligt hjärta och har varit sängbunden i flera månader.

– Jag ser fram emot att kunna ta mig ur sängen efter att jag hämtat mig, sade han i torsdags.

”Viktigt nytt steg”

Tidigare försök till liknande transplantationer, så kallade xenotransplantationer, där organ från djur används, har misslyckats främst på grund av att patienternas kroppar har stött bort organen.

Men forskarna hoppas förstås att den aktuella operationen ska lyckas och pekar på en stor skillnad mot tidigare försök. Kirurgerna kunde nämligen använda ett hjärta från en genmodifierad gris där en sockerart i cellerna som ligger bakom bortstötandet har tagits bort.

Läs mer: Artificiella organ kan förenkla diabetesforskning

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände på nyårsafton operationen, som en akutåtgärd när inget annat skulle kunna rädda David Bennett.

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går framåt med försiktighet men är optimistiska och tror att den här operationen kan bli ett viktigt nytt steg för framtida patienter, säger Bartley Griffith, den kirurg som transplanterade hjärtat, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ny teknik för att bevara organ

Svensk teknik har bidragit till genomförandet av xenotransplantationen. Detta genom en ny metod för att bevara och transportera donerade hjärtan, utvecklad av det Göteborgsbaserade bolaget Xvivo Perfusions.

Med Xvivos teknik kan donatorhjärtat hållas i en temperatur på 8 grader celsius, samtidigt som det förses med en syresatt och näringsrik lösning.

– Det inget annat än en sann ära att få vara en del av denna första framgångsrika xenotransplantation någonsin från en gris till en människa, som kan ge ytterligare hopp för patienter på väntelistan, säger Xvivos Perfusions vd Dag Andersson i ett pressmeddelande.

Försök med grisnjure

I höstas transplanterades en grisnjure till en människa – och det var första gången en mänsklig kropp inte omedelbart stötte bort djurorganet.

Den operationen genomfördes vid New York University i september. En njure som hade tagits från en särskilt genmodifierad gris fästes på benet på en hjärndöd kvinna som gavs livsuppehållande vård.

Njuren satt där i nästan tre dagar utan att den stöttes undan av kvinnans immunsystem.

Det är den framgången som banat vägen för den nu aktuella hjärttransplantationen.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer