Lidar används för att hitta gravplatser

2018-08-15 09:31  
Foto: Quest

Spåren efter de nedgrävda liken gick inte att se med blotta ögat. Men med lidar kunde forskarna hitta gravplatserna.

De autonoma bilarnas system bygger på en rad sensorer – och ofta är lidar, ”light detection and ranging”, en central del. Tekniken utgörs av en snurrande boll på bilens tak som skjuter ut laserstrålar, och de genererar en tredimensionell bild av omgivningen. I tidigare modeller med 64 laserstrålar kunde punktrastret analysera en miljon datapunkter per sekund, men i dag finns även system med dubbelt så många laserstrålar.

Nu visar det sig att lidar kan vara användbart inom ett otippat område, nämligen att hitta begravda lik. Det är Oak Ridge National Laboratory i Tennessee som har använt tekniken för att upptäcka de mycket små skillnader som finns i den manipulerade jord där en människa har grävts ned.

Läs mer: Nya lidartekniken ska möjliggöra självkörande bilar

Teamet testade att skanna av ett större område där tre personer, som donerat sin kropp till forskningen, låg nedgrävda. Gravarna var i olika storlek och sällskapades av en kontrollgrop fylld med jord. Marken undersöktes dels dagen efter nedgrävning, samt efter fyra månader – och slutligen 21 månader.

Lidar bättre än vanligaste metoden

Efter att kropparna har ruttnat så försvinner den tidigare upphöjningen i marken – när jorden har satt sig uppstår istället försänkningar. Forskarna kunde inte se testområdets gravar med blotta ögat, men med lidar från marknivå och luften syntes fortfarande skillnaderna i den påverkade marken.

Skanningar med lidar ger data i en extremt hög upplösning. Med hjälp av en specialiserad mjukvara kan den sedan granskas i form av en 3d-modell, liknande vad man kan hitta i spelvärlden. Och forskarna kan jämföra resultaten med andra tidigare skanningar för att se hur gravarnas ytor har förändrats över tid.

– Vår metod är tänkt att förstärka tillvägagångssättet för att upptäcka gravar, och kan användas tillsammans med andra kända metoder, som att leta till fots, ta jordprover och använda markpenetrerande radar (GPR). Lidar är mer fördelaktigt genom att de visuella resultaten är mer intuitiva än med GPR – som är en metod man ofta använder för att hitta gravar, men den är känd för att ge svårtolkade resultat, säger dr Katie Corcoran till Digital Trends.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt