Läkemedel kan förebygga ärftlig bröstcancer

2016-06-27 15:48  
Röntgenbild på ett bröst under mammografi-undersökning. Foto: Alamy

Läkemedel mot benskörhet kan leda till att kvinnor som drabbas av ärftlig bröstcancerdiagnos inte behöver operera bort brösten, enligt en studie publicerad i tidningen Nature Medicine.

Ärftlig bröstcancer drabbar yngre personer, främst kvinnor, vilket skiljer den vanligaste formen av bröstcancer som uppstår i äldre ålder.

Forskare i Australien undersökte cellprover från kvinnor med en viss mutation i arvsmassan som innebar en 50–80 risk att utveckla ärftlig bröstcancer, uppger Sveriges Radio.

Cellerna som forskarna undersökte hade ett signalsystem av proteiner som utlöste cancern. Forskarna kom då fram till att läkemedel mot benskörhet kan förebygga just ärftlig cancer.

Tobias Sjöblom, tumörbiolog vid Uppsala universitet, säger till Sveriges Radio att steget från att den här studien blir färdig visserligen är ganska långt, men tillägger:

– Möjligen är forskarna något väldigt viktigt på spåren här. Men jag vill vara försiktigt optimistisk.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Bröstcancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer