KTH bygger labb för smarta hem

2015-10-21 07:18  
Så här är det tänkt att husen ska se ut. Foto: Semrén / Månsson

Tre nya hus med studentlägenheter blir samtidigt levande labb för smarta hem. I början av nästa år sätts spaden i marken på KTH-området.

Husen kommer att rymma 300 studentlägenheter och blir samtidigt testmiljö för nya byggmaterial och tjänster.

– Med KTH Live-In Lab vill vi påskynda införandet av till exempel ny miljö- och informationsteknik och öka innovationstakten samt förkorta ledtiden mellan forskningsresultat och bred marknadsintroducering, säger projektledaren Jonas Anund Vogel som även forskar på avdelningen för Energiteknik på KTH.

Han ger en rad exempel på saker som kan testas i de nya lägenheterna. Det kan vara flyttbara väggar, golv som genererar elektricitet när man går på dem eller fönster som kan ändra form eller ersätts med tv-skärmar.

– Vidare kan man tänka sig väggar av alger som produceras gas, variabel ventilation samt lågspänningsnät och tillhörande innovativa lågspänningsprodukter om 12 eller 24 volt istället för dagens 230 volt. Vi ser också skärmar i stället för fönster och golv som genererar energi när man går på dem. Dessa golv skulle dessutom kunna motverka ett stillasittande liv, säger Jonas Anund Vogel.

Läs mer: De flyttar in i det övervakade experimenthuset

Det smarta hemmet reser också integritetsfrågor och vem som ska ha tillgång till all data som samlas in för att kunna styra till exempel energianvändningen.

– På ett år kan man testa lika mycket i KTH Live-In Lab som det vanligtvis tar tio år i en ordinär byggnad att hinna med, säger Jonas Anund Vogel.

Labbet är indelat i två delar. I den ena kommer forskarna att samla in data om hur folk bor och rör sig. Den andra aktiva delen kommer att byggas om varje år för nya tester.

– Kommande års lägenheter utformas av studenter, forskare och företagsrepresentanter genom innovationskurser knutna till labbet, säger Jonas Anund Vogel.

Lägenheterna på KTH-området i Stockholm beräknas vara klara för inflyttning hösten 2017 och projektet kommer att pågå i minst tio år.

För finansieringen står bland andra byggföretaget Einar Mattsson.

Läs mer på www.liveinlab.kth.se

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL