Krympande måne fortsätter skaka

2019-05-14 07:46  
Månen skrumpnar i takt med att dess inre svalnar, visar bilder från Nasas rymdsond Lunar Reconnaissance Orbiter. Foto: Johan Nilsson / TT

Månen fortsätter att drabbas av skalv, visar en ny analys av seismografdata samlade under Apollo-expeditionerna på 1960- och 1970-talen.

– Det här betyder att månen på något sätt lyckats vara tektoniskt aktiv efter 4,51 miljarder år, säger forskningsledaren Thomas Watters vid Smithsonian Institution.

På månens yta finns stup som kan vara hundra kilometer långa och uppemot hundra meter höga.

Den nya studien, som publicerats i Nature Geoscience, tyder på att stupen med geologiska mått bildats ganska nyligen.

Läs mer: Sond kände av ett första Marsskalv

Månen skrumpnar i takt med att dess inre svalnar, visar bilder från Nasas rymdsond Lunar Reconnaissance Orbiter. Det har resulterat i tusentals förkastningssprickor, som rynkor på himlakroppen, i takt med att delar av månskorpan tryckts upp över omgivningen.

– Det här är spännande för det var inte klart om månen redan hade genomgått den här perioden för miljarder år sedan och nu var tektoniskt död, eller om den fortfarande är aktiv än i dag, säger Nicholas Schmerr, medförfattare till studien.

Läs mer: Vad händer om flera supervulkaner får utbrott samtidigt?

Datan som forskarna använt kommer från Apollouppdragen 11, 12, 14, 15 och 16, där seismografer placerades ut på ytan. Dessa registrerade 28 ytliga skalv med en magnitud på uppemot 5. Även meteoritnedslag kan orsaka skalv, men de ger andra seismologiska signaler.

Enligt Watters måste man ta skalvrisken i beaktande när man planerar framtida expeditioner och eventuella långvariga projekt på månen.

Mer om: Månen Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer