Krossat returglas gör deras betong starkare

2020-02-04 08:09  
Foto: JCU Connect

Malda glasflaskor ger en stryktåligare betong. Upp till 40 procent av sanden kan ersättas med glas. Och pulvriserat till samma dimension kan även cementen blandas ut med upp till tio procent.

Australien överväger ett generellt förbud mot all export av sopor inom två år, men pantglaset kan påverkas av ett stopp redan i sommar. Totalt genererar landets invånare 1,5 miljoner ton glas årligen, varav endast 40 procent återvinns. Nu har dock James Cook University tittat på ett område där råvaran skulle kunna få nytt liv.

Deras College of Science and Engineering har visat att styrkan och hållbarheten hos betong kan förbättras genom att tillsätta återvunnet glas. Upp till 40 procent av sanden kan ersättas, men då bör materialet inte användas för bärande strukturer utan passar för exempelvis cykel- och gångbanor.

Globalt har man länge experimenterat med glas i betong. Redan för 20 år sedan fanns ett svenskt filler-material där glaset gav en ökad rörlighet i betongen, vilket gjorde att den flöt ut lättare kring armeringsjärnen. Men för mer avancerade användningsområden har det funnits en oro för att kiseln i glaset skulle ge en kemisk reaktion som bidrar till sprickbildning.

Pulveriserat glas ersätter cement

Enligt forskarna kringgår man detta när glaset pulvriseras till samma fina dimension som sand eller cement. Då bidrar det till att ge ännu mer styrka. Och finpulvriserat till samma korn som cement så kan glaset även ersätta upp till tio procent av cementen.

Hittills har man hunnit anlägga en hundra meter lång cykelbana med det nya materialet. Bland utmaningarna med att ta sig an glasberget finns spåren av pappersrester och organiska material som socker. Detta är dock inget problem för moderna glaskrossar som sortera ut skräp och tvätta glaset. Det skriver universitetet på sin hemsida.

John Edgren

Mer om: Betong Glas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer