Koppar gör pappret elektriskt

2009-03-27 13:57  

Byt ut trycksvärtan mot små kopparpartiklar så kan du trycka elektronik på papper i framtiden.

En grupp forskare vid Helsingfors universitet har tagit ett steg närmare det intelligenta pappret. De har tillverkat nanometerstora partiklar av koppar som skyddas av polymerer. Sedan sintrade de partiklarna på en pappersyta och mätte hur bra kopparlagret kunde leda en elektrisk ström. Deras slutsats blev att metoden är lovande för framtida elektronik som trycks direkt på papper.

En glad överraskning var att pappret inte började ryka när kopparpartiklarna hettades upp vid sintringen. Partiklarna smältpunkt visade sig vara förvånansvärt låg, mindre än 200 grader Celsius. Man behöver heller inte oroa sig för att kopparn ska börja oxidera eftersom polymeren bildar en skyddande hinna.

– Koppartak blir med tiden gröna. En kopparpartikel av nanostorlek kan oxideras på en mikrosekund utan skydd av polymeren, säger professor Heikki Tenhu som leder forskningsgruppen i ett uttalande.

Forskningsresultaten har presenterats i tidsskriften American Chemical Society.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer