Konstgjort flugöga ser i 3D

2010-12-08 14:30  

Med inspiration hämtad från flugans ögon kan en ny kamera filma i 360 graders vinkel och bilder återskapas i 3D.

Den nya kameran består i själva verkat av över 100 små kameror, liknande de man finner i dagens mobiltelefoner, monterade på ett halvklot i metall ungefär lika stort som en apelsin. Alla de små kamerorna kan filma samtidigt. Filmerna kan sedan visas individuellt i realtid, fogas samman till panoramabilder eller användas för att återskapa bilder i 3D, utan förvrängning.

Två forskargrupper på École Polytechniqe Fédérale i Lausanne arbetade gemensamt för att med förenad expertis om algoritmer, mjukvaru- och hårdvarudesign utveckla kameran.

”Med den här uppfinningen har vi löst två avgörande problem med traditionella kameror. Kameravinkeln, som inte längre är begränsad tack vare kamerans förmåga att filma 360 grader i realtid, och skärpedjupet, som inte längre är begränsat tack vare 3D-rekonstruktionen”, säger professor Pierre Vandergheynst, som ledde arbetet med signalbehandling.

Tilltänkta användningsområden är videokonferenser, övervakning, filminspelning och för att ta fram bakgrundsbilder till dataspel.

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer