Koldioxid från atmosfären gör nytta i öltillverkning

2020-02-14 16:45  

Det finns ett sätt att göra något bra för klimatet som också kan vara till nytta för bryggerier, menar australiensiska forskningsinstitutet Csiro: infångning av koldioxid.

En metod för att minska mängden koldioxid i atmosfären är att fånga in den, och sedan låta industrin ta vara på den – som ett alternativ till att lagra koldioxiden i underjordiska bergrum.

Den här metoden har en grupp forskare vid bland annat den australiensiska forskningsinstitutet Csiro tagit fasta på. För samtidigt som vi vill minska mängden koldioxid i luften, är gasen något som allt från tomatodlare och förpackningstillverkare gärna vill ha – och öltillverkare.

Tekniken kallas Airthena och går ut på fånga in koldioxid direkt från den omgivande luften med hjälp av ett väldigt poröst material som kallas mof (metal-organic framework).

Läs mer: UCLA skapar betong med koldioxid från kraftverket

– Eftersom den bara kräver luft och elektricitet för att fungera erbjuder Airthena ett kostnadseffektivt, effektivt och miljövänligt alternativ för att recirkulera koldioxid för användning on-site, on-demand, säger Aaron Thornton, som har lett projektet vid Csiro.

I dagsläget kräver processen ungefär 2kWh per kilo koldioxid, och högsta möjliga infångningskapacitet ligger på två ton koldioxid per år. Men metoden ska enligt forskarna vara skalbar.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer