Kö till svenska Graphensic

2013-02-11 08:01  
Vid Linköpings universitet tillverkar Mikael Syväjärvi grafen på skivor av kiselkarbid som är 50 mm i diameter. Foto: Richard Liljedahl

Mejlen från investerare rasar nu in till den svenska grafentillverkaren Graphensic. EU:s mångmiljardsatsning på grafen har gjort företaget hett.

Det svenska utvecklingsbolaget Graphensic är en av världens få tillverkare av grafen. Efter EU:s beslut i förra veckan att under tio år satsa nio miljarder kronor på forskningsprojektet Graphene riktas nu blickarna mot bolaget.

– Vi har fått många mejl från investerare som är intresserade av partnerskap, säger Mikael Syväjärvi, forskare vid Linköpings universitet och en av grundarna till Graphensic.

Listan över intresserade investerare är nu uppe i 15 till 20.

– De har väl tittat runt och sett att det inte finns så många som kan tillverka materialet.

Konkurrenterna i världen och Europa är få: Graphenea i Spanien som tillverkar grafen på metall samt Graphene Industries i Storbritannien som gör flagor av grafen (se faktarutan nedan).

Svenska Graphensic tillverkar grafen på kiselkarbid med en egenutvecklad och patentsökt metod. Resultatet blir stora ytor grafen av hög kvalitet. Det är ett måste för att kunna utveckla och tillverka högfrekvenselektronik och sensorer som ska klara att arbeta i tuffa miljöer som heta avgaser.

– De andra grafentyperna passar bäst för tillämpningar som kommer att gå snabbare att tillverka. Dit hör böjbar och tryckt elektronik samt batterier.

Just nu sker tillverkningen vid Linköpings universitet. Där hyr forskarna den utrustning som krävs. Bland kunderna finns forskargrupper i Japan, USA, Frankrike och Sverige. När antalet efterfrågade materialbitar stiger till runt 100 om året måste företaget hitta andra lösningar.

– Då måste vi ta in kapital för att skaffa egen utrustning och fabrik. Men just nu fokuserar vi på att bygga upp kundbasen, säger Mikael Syväjärvi.

Linköpingsforskarna ingår också i EU-projektet Graphene, men då som forskare från Linköpings universitet. Ledare för gruppen är Rositza Yakimova.

Tre olika sätt att tillverka grafen

Grafen på kiselkarbid. Tekniken ger kvadratcentimeter stora materialytor. Materialet passar krävande elektronik som spinnelektronik.

Som flak. Grafen som tillverkas som stora flak på metall och sedan förs över till exempelvis glasskärmar. Samsung använder sig av tekniken för att utveckla nya typer av interaktiva skärmar.

Flagor. Tillverkningen sker på kemisk väg. De mikrometersmå flagorna kan till exempel användas i batterier.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Graphensic Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer