Klart öppna jätteöga mot rymden

2014-12-04 14:11  
Illustration av det blivande jätteteleskopet E-ELT i Atacamaöknen. Foto: ESO/ L. Calcada

ESO har givit klartecken till att börja bygga världens största teleskop i Atacamaöknen. Spegeln får en diameter på 39 meter.

European Extremely Large Telescope (E-ELT) blir världens i särklass största teleskop med möjlighet att studera planeter i andra solsystem i jakten på liv i rymden. E-ELT kan studera det synliga och infraröda ljuset i dessa planeters atmosfär.

Teleskopet byggs på det 3000 meter höga berget Cerro Amazonas i Chile, inte långt ifrån det mindre teleskopet VLT. Det är en mycket torr plats där himlen oftast är molnfri.

De femton medlemmarna i ESO (European Southern Observatory), däribland Sverige, har nu beslutat att avsätta omkring 1 miljard euro för en första fas av bygget. Vad som ännu inte är klart finansiellt är medel för att utveckla en adaptiv optik som i framtiden ska kunna göra teleskopet ännu effektivare. Bygget av dessa komponenter kan komma att få finansieras av den blivande medlemmen Brasilien.

E-ELT kallas det största öga mot rymden som människan någonsin byggt.

Håkan Abrahamson

Mer om: Teleskop E-ELT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer