Kinas plan: Plantera potatis på månen

2017-06-14 14:04  

Matt Damons karaktär i succéfilmen ”The martian” kanske var något på spåren. Nu vill åtminstone kinesiska forskare plantera potatis i rymden – inte på Mars som i filmen, men på månen.

En liten cylinder med ett ekosystem kommer att transporteras till månen med Chang'e-4, en obemannad rymdsond som nästa år ska landa på himlakroppens mörka sida.

Behållaren kommer att innehålla potatis, arabidopsisfrön och silkesmaskägg som man hoppas tillsammans ska upprätta ett enkelt ekosystem, rapporterar South China Morning Post.

Målet är att undersöka om insekter och grödor kan överleva på månens yta, som en förberedelse inför framtida månlandningar och eventuella mänskliga bosättare.

Forskare vid Internationella potatiscentret (CIP) och UTEC, Perus tekniska universitet i Lima, undersöker i sin tur om det skulle gå att odla potatis på Mars.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer