Katie Bouman – hjärnan bakom bilden på svarta hålet

2019-04-12 11:12  

Katie Bouman. Lägg det namnet på minnet. Hon är en av de som gjorde det möjligt att framställa världens första bild på ett svart hål.

Du kommer ihåg bilden som dominerade världen tidigare i veckan. Det stora genombrottet. Alltså den första bilden någonsin på ett svart hål.

På den numera historiska bilden syns en glödande gloria runt en mörk fläck - skuggan av det massiva svarta hålet. Bilden är faktiskt slående lik en tidigare datorsimulering av gasströmmar runt ett svart hål i vår galax Vintergatan.

Bilden är dock från en annan galax, M87 (Virgo A) i stjärnbilden Jungfrun 55 miljoner ljusår från jorden. Men hur kunde bilden tas? En av alla som gjorde det möjligt är Katie Bouman, en 29-årig forskare i datavetenskap.

Bouman ledde nämligen utvecklingen av den algoritm som gjorde det möjligt att framställa bilden.

Efter att bilden på det svarta hålet publicerades, delade Bouman själv med sig av en bild som också lär bli ikonisk, nämligen den när hon själv sitter vid en dator och ser hur bilden skapas.

För tre år sedan ledde hon skapandet av algoritmen som nu gjorde det möjligt att fånga den episka rymdbilden. På den tiden var hon doktorand i datavetenskap och ai vid MIT.

– När vi såg det för första gången kunde vi inte tro våra ögon, det var ganska spektakulärt, säger Bouman i en intervju med BBC Radio 5. Vi hade tur med vädret, vi hade tur på så många sätt.

Insatsen för att framställa bilden involverade över 200 forskare.

– Ingen av oss kunde ha gjort det här ensam, det gick ihop tack vare många olika människor, med många olika bakgrunder, säger hon till CNN.

För Nature berättar hon mer.

Det här är inte första gången en kvinna är hjärnan bakom ett stort genombrott kopplat till rymden. Twitterkontot MIT CSAIL uppmärksammar detta med en bild på Katie Bouman och Margaret Hamilton. I bildtexten står det: Till vänster: Katie Bouman forskare i datavetenskap, staplar hårddiskar med svarthålsbilds-data. Till höger: Margaret Hamilton, forskare i datavetenskap (MIT), staplar koden hon skrev som gjorde det möjligt att flyga, människan till på månen. Du ser bilden nedan.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer