Kassen som är en frys

2013-09-24 10:06  

Ett avknoppningsföretag från KTH ska i samarbete med forskningsinstitutet Innventia utveckla en matkasse i papper som också fungerar som kyl och frys i upp till 24 timmar.

– Vi är övertygade om att detta kan vara nästa stora förpackningsinnovation inom livsmedel, säger Karl Fallgren, vd på det nystartade företaget ifoodbag.

Han kom på idén bakom den nya kassen under sitt masterarbete på KTH. Detaljerna kan han dock ännu inte avslöja eftersom tekniken först ska patenteras.

- Det rör sig om tre bitar: Ett nytt pappersbaserat kompositmaterial, ett system som håller maten kall samt en ny typ av förslutning, säger Karl Fallgren.

Tanken är att kassen ska säljas i matbutiker som ett alternativ till de vanliga plast- och papperspåsarna. Priset ska inte bli mycket högre.

Kassen ska hålla färsk- och frysvaror kalla i upp till 24 timmar och kunna återanvändas.

- Vad vi tror ska den också kunna återvinnas som en vanlig papperskasse, säger Karl Fallgren.

Än så länge är han ensam i företag och har utvecklat en prototyp. Nästa steg blir nu omfattande tester på forskningsinstitutet Innventia.

Förutom i vanliga mataffärer finns ett behov av kylkassen hos e-handelsföretag som säljer livsmedel över nätet. De kan få en enklare och billigare transport av färskvaror.

- Det är väl känt att det slängs mycket färskvaror i livsmedelskedjan, säger Karl Fallgren.

Han tror att den nya matkassen kan vara klar att levereras under nästa år.

Marie Alpman

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer