Intel slår rekord i kiselfotonik

2008-12-09 10:30  

Det är världens bästa fotodetektor. Och den är byggd i billig cmos-teknik. Det hävdar Intel som nu räknar med supersnabba optolänkar till lägre pris.

Intelforskare har lyckats utveckla en lavinfotodetektor med god prestanda i cmos, standardtekniken för att tillverka kiselkretsar i stora volymer till låga kostnader. Ett genombrott, enligt företaget, som räknar med att innovationen ska bana vägen för billigare optiska länkar som klarar datatakter på mer än 40 gigabit per sekund.

Lavinfotodetektor omvandlar infallande ljus till svaga elektriska signaler som sedan förstärks. I normala fall tillverkas de i dyrare material som indiumfosfid. Den nya kiseldetektorn, har en förstärkningsbandbredd (gain-bandwidth) på 340 gigahertz. Det är det högsta värde som någonsin uppmätts för detta nyckelvärde för lavinfotodetektorer, enligt Intel.

- Förutom optisk kommunikation skulle de här kiselbaserade komponenterna kunna användas för sensorer, bildbehandling, kvantkryptografi och biologiska tillämpningar, säger Mario Paniccia som leder företagets fotoniklab i ett uttalande.

Fast kiseldetektorn är inte tillverkad helt i kisel. Intel har lagt på ett lager germanium som absorberar fotonerna.

Forskarna har publicerat sina resultat i den vetenskapliga tidsskriften Nature Photonics.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer