Hound Labs prototyp avslöjar cannabisanvändaren

2019-09-13 07:17  

Hound Labs är först med en prototyp som känner av cannabis aktiva ämne i utandningsluften. Den kan upptäcka en biljondels gram THC-molekyler per liter utandningsluft.  

Det är nu lagligt att koppla av med cannabis längs hela USA:s västkust, samt i Alaska, Nevada, Colorado, Michigan, Illinois och ett antal delstater i New England. Till detta har en stor andel av de övriga grannarna öppnat för medicinskt bruk av marijuana med intakta halter av det aktiva ämnet THC. Det är faktiskt bara ett fåtal amerikanska delstater som fortfarande har ett totalförbud mot all användning av cannabis.

Samtidigt visar undersökningar att många brukare har en avslappnad syn kring bilkörning nära inpå att man har rökt marijuana.

För polisen är det svårt att veta vilka stoppade förare som är påverkade. Därför har en rad företag kämpat för att bli först med en apparat som i fält kan mäta THC i utandningsluften. Nu har Oakland-baserade Hound Labs presenterat sin färdiga prototyp.

Deras mätare avslöjar exakt hur stor exponering föraren har haft av THC, och mäter samtidigt alkoholnivån. Tidigare under året publicerades resultatet av en andra runda kliniska tester. University of California i San Francisco konstaterade då att mätaren kan upptäcka en imponerande låg andel THC-molekyler i andedräkten, motsvarande en biljondels gram per liter utandningsluft.

Men samtidigt som Hound Labs gått ut med sin prototyp har ett konkurrerande team från University of Pittsburg presenterat en ny lösning för att mäta THC i utandningsluften. De utgår från halvledare av kolnanorör och har använt maskininlärning för att lära mätaren att känna igen närvaron av THC. Det är dock oklart om universitetet kan slå sin konkurrent på fingrarna.

Läs mer: Microsoft ger sig in i cannabisbranschen

Nu måste myndigheterna fastställa hur THC-nivåerna i utandningsluften förhåller sig till nivåerna av ämnet i blodet. Men saken är mer komplicerad än så. En utredning gjord av Congressional Research Service (CRS) konstaterar att det ännu inte finns något vetenskapligt underlag som demonstrerar sambandet mellan nivåer av THC i blodet och en nedsatt kapacitet. Det rapporterar New Atlas.

Testerna av Hound Labs apparatur visar å andra sidan att deras utrustning hypotetiskt sett skulle kunna avslöja huruvida en person nyligen har rökt cannabis. Tre timmar efter användning faller THC-koncentrationen i utandningsluften till under 5 procent av toppvärdet, detta oavsett om det rör sig om en vanebrukare eller ett test efter en enskild användning.

Hur stor andel av USA:s befolkning är det då som brukar? 2017 genomfördes en undersökning kring cannabisanvändningen. Där drogen är legaliserad angav 20 procent att de hade använt cannabis under det senaste året. Där medicinalt bruk var tillåtet låg andelen på 14 procent – att jämföra med 12 procent i delstaterna där ett totalförbud råder. Det rapporterar Reuters.

John Edgren

Mer om: cannabis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer