Hörby kommun anlitar robot till hemtjänsten

2018-02-06 14:19  
Roboten Giraff. Foto: Camanio Care

Hörby är först ut – och robotar kan bli ett allt vanligare inslag för vårdnadstagare.

Hörby kommun gick häromdagen ut med att de blivit först i landet att börja använda en tillsynsrobot i hemtjänsten. Roboten, som kallas Giraff på grund av sin långsmala hals med en skärm som kan höjas och sänkas, har utvecklats av Stockholms-bolaget Camanio Care. Giraff kan styras från distans och gör det möjlighet för anhöriga eller personal att övervaka och hålla kontakt med vårdnadstagaren utan att vara på plats.

Ifjol rapporterade Dagens Medicin om en svensk undersökning där bara fyra procent av de tillfrågade var för användning av robotar i äldrevården. Samtidigt anser regeringen att tekniska lösningar inom vården är rätt väg framåt. Näringsminister Mikael Damberg sa så här till SVT ifjol:

- Vi ser stora samhällsnyttor i att använda robotteknik i till exempel välfärden för att göra den bättre och billigare i framtiden.

Läs mer: Roboten Fabio skrämde iväg kunder - har nu fått sparken

Nyheten från Hörby kommer ungefär samtidigt som en artikel i brittiska tidningen The Guardian, där det uppges att fyra av fem patienter inom den japanska äldrevården kan behöva stifta bekantskap med robotar 2025.

Japan har den tredje äldsta befolkningen i världen. Under en period ifjol hade över två miljoner japaner redan hunnit fira sin 90-årsdag. 27,7 procent av invånarna är över 65. Nu vill landets regering öka acceptansen för teknik som kan bistå en allt mer ansträngd äldreomsorg.

Men även där finns ett motstånd inom vården, säger Hirohisa Hirukawa, som leder robotforskningen vid AIST, det japanska nationella forskningsinstutet för industriell vetenskap och teknik.

- Synsättet i vården är att det måste vara människor som ger den är typen av omsorg, säger Hirukawa till The Guardian.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer