Hopp om liv bland planeterna i 55 Cancri

2007-11-07 13:08  
Tecknarens bild av planeten med stjärnan 55 Cancri i bakgrunden (Bild Nasa/JPL-Caltech

En nyfunnen planet gör "55 Cancri" till det största kända planetsystemet utanför vår egen sol.<br></br>De fem nu kända planeterna är gaskroppar men astronomerna hoppas finna mer jordlika planeter som kan hysa liv.

Astronomer i USA har upptäckt en femte planet som cirklar kring den solliknande stjärnan 55 Cancri i Kräftans stjärnbild.

Det gör planetsystemet till det största nu kända utanför vårt eget solsystem, enligt ett pressmeddelande från NASA som varit medfinansiär i det forskningsprojekt som studerar 55 Cancri.

Den nyupptäckta planeten är 45 gånger större än jorden och är förmodligen en gasplanet liknande Saturnus.

Omloppstiden är 260 dagar och planeten befinner sig i den "beboeliga" zon där temperaturen tillåter vattensamlingar på fasta ytor. En förutsättning för liv liknande jordens.

Då alla de nu kända planeterna kring 55 Cancri består av gas hoppas astronomerna hitta nya himlakroppar av fast materia i planetsystemet.

- I vårt eget solsystem har alla gasplaneter stora fasta månar. Om det finns en måne kring den nyfunna planeten kan den ha flytande vattensamlingar på en bergliknande yta, säger Debra Fisher som är astronom vid San Fransisco State University, i pressmeddelandet.

Men forskarna har även förhoppningar om att hitta en "riktig" jordliknande planet.

Mellan den nya planeten och den tidigare kända planeten som ligger längst från stjärnan finns ett stort outforskat gap.

- Där kanske det finns en planet i jordens storlek som kan vara beboelig, säger planetforskaren Jonathan Lunine vid University of Arizona till New Scientist.

Astronomerna som hittat de fem planeterna är verksamma vid San Francisco State University och University of California i Berkeley. De har letat planeter bortom solen i 18 år. Idag finns inga optiska teleskop som kan hitta sådana planeter.

Forskarna mäter istället "störningar" i de observerade stjärnornas rörelse som orsakas av närliggande planeters gravitation.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer