Hologramlik teknik får 3d-bilder att låta och kännas

2019-11-14 14:00  

En fjäril i 3d som tycks flyga genom luften och som du både kan höra och känna. Det är inte längre science-fiction.

Fjärilen i neonfärger flyger genom luften. Du kan tydligt se den och röra vid den. Men den är inte verklig. Forskare vid University of Sussex har utvecklat en hologramliknande teknik som för tankarna till scener i Star Trek och Star Wars, som för inte alltför länge sedan uppfattades som ren science fiction och rymdfantasy.

I en video demonstrerar forskarna hur tekniken, som de kallar Multimodal Acoustic Trap Display, fungerar. Enkelt beskrivet är det små ultraljudshögtalare och en två millimeter bred pärla av polystyren, en amorf termoplast, som gör att vi kan se fjärilen flaxa i luften eller en svävande jordglob snurra.

Maskinen som forskarna har utvecklat ser nästan ut som ett tittskåp. Mellan två horisontella plattor inuti ”skåpet” skapar högtalarna ett 3d-fält. Detta får plastpärlan att sväva i luften. När pärlan rör sig tillräckligt snabbt upphör vi att uppfatta den och kan i stället se det objekt som pärlan ”ritar” framför oss, i tre dimensioner. Med led-belysning får objektet färg.

Läs mer: Så tror Samsung att samhället ser ut 2069

Forskarna kan med hjälp av samma högtalare också få objekten att låta eller ”tala”. Med ytterligare ljudmanipulation ska det även vara möjligt att interagera med objekten, och till och med känna dem.

Den här tekniken kan bli användbar inom bland annat biomedicin, tror forskarna.

Studien ”A volumetric display for visual, tactile and audio presentation using acoustic trapping” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ania Obminska

Mer om: Hologram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer