Innovation

Hologramlik teknik får 3d-bilder att låta och kännas

Flygande fjäril skapad med hjälp av tekniken Multimodal Acoustic Trap Display. Foto: Eimontas Jankauskis
En bild av en jordglob skapad med hjälp av ny teknik utvecklad vid University of Sussex. Foto: Eimontas Jankauskis
Det verkar inte längre osannolikt att kunna kommunicera med hjälp av hologram. Här Yoda från Star Wars. Foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

En fjäril i 3d som tycks flyga genom luften och som du både kan höra och känna. Det är inte längre science-fiction.

Publicerad

Fjärilen i neonfärger flyger genom luften. Du kan tydligt se den och röra vid den. Men den är inte verklig. Forskare vid University of Sussex har utvecklat en hologramliknande teknik som för tankarna till scener i Star Trek och Star Wars, som för inte alltför länge sedan uppfattades som ren science fiction och rymdfantasy.

I en video demonstrerar forskarna hur tekniken, som de kallar Multimodal Acoustic Trap Display, fungerar. Enkelt beskrivet är det små ultraljudshögtalare och en två millimeter bred pärla av polystyren, en amorf termoplast, som gör att vi kan se fjärilen flaxa i luften eller en svävande jordglob snurra.

Maskinen som forskarna har utvecklat ser nästan ut som ett tittskåp. Mellan två horisontella plattor inuti ”skåpet” skapar högtalarna ett 3d-fält. Detta får plastpärlan att sväva i luften. När pärlan rör sig tillräckligt snabbt upphör vi att uppfatta den och kan i stället se det objekt som pärlan ”ritar” framför oss, i tre dimensioner. Med led-belysning får objektet färg.

Forskarna kan med hjälp av samma högtalare också få objekten att låta eller ”tala”. Med ytterligare ljudmanipulation ska det även vara möjligt att interagera med objekten, och till och med känna dem.

Den här tekniken kan bli användbar inom bland annat biomedicin, tror forskarna.

Studien ”A volumetric display for visual, tactile and audio presentation using acoustic trapping” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.