Här testas vaccin mot njurcancer

2013-04-26 10:39  

Ett nytt svenskt vaccin ska lära kroppens immunförsvar att attackera tumörer vid spridd njurcancer. Nu ger Läkemedelsverket grönt ljus för att utvidga kliniska försök till patienter på Norrlands universitetssjukhus.

Varje år drabbas 1 000 svenskar av njurcancer. Göteborgsföretaget Immunicum hoppas kunna förbättra prognosen för de 20 till 25 procent där cancern redan hunnit sprida sig. Med ett nytt vaccin, utvecklat av forskare vid Sahlgrenska sjukhuset, vill de lära immunförsvaret att känna igen och döda cancercellerna.

Djurförsök med metoden har visat goda resultat. I februari förra året startade test på patienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här har åtta personer med spridd njurcancer hittills fått vaccinet.

– Det handlar om patienter som normalt sett har en väldigt dålig prognos, säger Jamal El-Mosleh, vd för Immunicum.

Nu har Läkemedelsverket gett grönt ljus till att även patienter vid Norrlands universitetssjukhus ska få ingå i studien.

– Vi har bra behandlingar mot njurcancer i dag men ingen av dem kan bota. De data som har presenterats för oss ser väldigt lovande ut, säger Börje Ljungberg, professor i urologi och expert på njurcancer vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Studien omfattar totalt tolv personer. Vaccinet sprutas in i modertumören som sedan opereras bort. Tanken är att vaccinet innan dess har lärt kroppens immunförsvar att attackera dottertumörerna.

Förutom att studera eventuella biverkningar kommer forskarna använda sig av datortomografi för att följa hur metastaserna påverkas.

Enligt Jamal El-Mosleh visar resultaten hittills att det finns tecken på att immunförsvaret har aktiverats. Den förväntade överlevnadstiden för patienterna med mycket dålig prognos ser också lovande ut.

– Mer kan jag inte säga i det här läget, säger han.

Studien beräknas ta in sista patienten omkring årsskiftet.

Immunicum

Gör: Vaccin som behandling mot solida tumörer.

Ort: Göteborg.

Startade: 2002.

Antal anställda: 5.

Riskkapital: 46 miljoner.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer