Här är världens första laddningsbara protonbatteri

2018-03-09 11:02  

Forskare i Melbourne har lyckats ta fram ett fungerande, laddningsbart protonbatteri. Det är viktigt steg mot billigare och miljövänligare energilagring, rapporterar The Guardian.

Än så länge har det laddningsbara batteriet bara tillverkats som prototyp och i liten skala. Men att forskarna vid RMTI-universitetet i Melbourne har lyckats nå dit kan glädja alla som hoppas på billigare och miljövänligare energilagring i framtiden.

I stället för litium har forskarna använt kol och vatten, berättar professor John Andrews, som har lett arbetet.

"Fördelen är att vi kommer att kunna lagra protoner i ett kolbaserat material, vilket vi har i överskott, och att vi får protoner från vatten, vilket finns lättillgängligt" säger professor John Andrews.

Batteriet ska inte producera några koldioxidutsläpp och ska kunna lagra el från förnybara källor.

Protonbatteriet skulle efter fortsatt utvecklingsarbete kunna lagra mer energi än dagens litium-jon-batterier, tror forskarna. De ska nu försöka förbättra batteriets kapacitet genom att använda tunna kolbaserade material så som grafen.

Professor John Andrews ser protonbatteriet som en möjlig konkurrent till Tesla Powerwall och räknar med att batteriet kan finnas på marknaden om 5-10 år.

Ania Obminska

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer