Här är supermaterialet som hindrar vatten att frysa

2013-11-25 08:33  

Flygplansmotorer som inte drabbas av nedisning och effektivare vindturbiner. Det kan bli resultatet av att amerikanska forskare skapat världens mest vattenavstötande material.

Lotusblommans blad har hittills varit den gyllene standarden för alla som forskar på vattenavstötande ytor. Det kan det bli ändring på sedan Kripa Varanasi och hans forskargrupp vid amerikanska MIT skapat en yta som stöter bort vatten ännu mer effektivt. Tricket är en ytstruktur som liknar den som finns på Morfofjärilens vingar och krasseblommans blad. En struktur av åsar gör att vattendroppar träffar ytan asymmetriskt, och studsar bort 40 procent snabbare än vad forskare hittills trott var möjligt. Den korta kontakttiden gör att vattnet aldrig hinner frysa. Mätningarna har utförts med hjälp av en höghastighetskamera.

Kripa Varanasi hoppas nu kunna trimma strukturen ytterligare så att den tid vattendropparna är i kontakt med ytan minskar med ända upp 70 - 80 procent.

Han poängterar att ytstrukturen är enkel att få till, åsarna kan till exempel skapas i aluminiumplåt med hjälp av ett vanligt fräsverktyg.

Enligt forskarna kan ytstrukturen användas för att förhindra nedisning av flygplansmotorer, öka effektiviteten hos vindturbiner samt minska risken för korrosion.

Resultatet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

 

Filmen som beskriver fenomenet hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer