Innovation

Här är supermaterialet som hindrar vatten att frysa

Vattendroppar studsar snabbt bort från morfofjärilens vingar. Foto: Adam Paxson, Kyle Hounsell, Jim Bales, James Bird, Kripa Varanasi
Molfofjärilen.C Foto: Colourbox

Flygplansmotorer som inte drabbas av nedisning och effektivare vindturbiner. Det kan bli resultatet av att amerikanska forskare skapat världens mest vattenavstötande material.

Publicerad

Lotusblommans blad har hittills varit den gyllene standarden för alla som forskar på vattenavstötande ytor. Det kan det bli ändring på sedan Kripa Varanasi och hans forskargrupp vid amerikanska MIT skapat en yta som stöter bort vatten ännu mer effektivt. Tricket är en ytstruktur som liknar den som finns på Morfofjärilens vingar och krasseblommans blad. En struktur av åsar gör att vattendroppar träffar ytan asymmetriskt, och studsar bort 40 procent snabbare än vad forskare hittills trott var möjligt. Den korta kontakttiden gör att vattnet aldrig hinner frysa. Mätningarna har utförts med hjälp av en höghastighetskamera.

Kripa Varanasi hoppas nu kunna trimma strukturen ytterligare så att den tid vattendropparna är i kontakt med ytan minskar med ända upp 70 - 80 procent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här