Här är roboten som kan ta sig fram överallt

2018-07-20 11:30  

En räddare i nöden som inte stoppas av någon terräng. Roboten Rstar kan klättra, krypa och rulla för att ta sig fram.

I katastrofsituationer är tid många gånger en bristvara. Men att leta reda på försvunna personer är tidskrävande, farligt och svårt. För de fall där terrängen sätter stopp för mänskliga räddningsarbetare har forskare vid israeliska Ben Gurion-universitetet utvecklat en räddningsrobot.

– Rstar är idealisk för räddningsaktioner i osäkra miljöer, såsom byggnader som rasat eller områden med översvämning, där den anpassar sig och kan ta sig fram över olika hinder för att nå målet, säger David Zarrouk i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nya Cheetah tar sig över hinder utan att se

Roboten visades upp på IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) och Rstar är en förkortning av ”The Rising Sprawl-Tuned Autonomous Robot”.

De rörliga benen på Rstar innebär att skapelsen kan ändra sin tyngdpunkt, vilket gör den mer mångsidig – en nyckel till framgång enligt Zarrouk.

– Genom att flytta sin tyngdpunkt framåt kan Rstar klättra upp för brantare sluttningar utan att trilla. Rstar kan även klättra upp i rörlika miljöer och även krypa, säger han.

Läs mer: Se när Disneys robot gör volter

Zarrouk har sedan tidigare byggt flertalet robotar för tänkta katastrofsituationer, men menar att mångsidigheten i Rstar är enorm.

– I äkta räddningssituationer så behöver en robot ofta ta sig för multipla successiva hinder av olika typer för att komma fram. Vi byggde Rstar med det i åtanke samt att den måste vara enkel och pålitlig, säger David Zarrouk.

Kolla in Rstar i videon nedan.

Felix Björklund

Mer om: Robot Katastrofer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer