Här är Ossias AA-batteri – med trådlös laddning

2018-01-15 09:14  
Cota Forever Battery Foto: Luke Springer/Ossia

Ossias trådlösa batteri har precis samma formfaktor som ett vanligt AA-batteri, men kan laddas trådlöst på flera meters håll.

Laddningsföretag Ossia har väckt uppmärksamhet med sin trådlösa laddning som kan ladda mobilen på flera meters håll. Nu står AA-batteriet på tur.

Under CES-mässan i Las Vegas förra veckan premiärvisade företaget sitt Cota Forever Battery, som har exakt samma styrka och formfaktor som ett vanligt AA-batteri men har stöd för trådlös laddning, rapporterar Gizmodo.

Styrkan i lösningen är att all teknik är inbyggd i batterierna. Det behövs inga adaptrar eller skal, Forever Battery ska fungera i alla de oräkneliga AA-drivna enheter som redan finns på marknaden.

Om tekniken fungerar som utlovat handlar det inte bara om att slippa byta batteri i fjärrkontrollen. Ett viktigare tillämpningsområde är uppkopplade iot-prylar som inte behöver batteribyten eller strömsladd.

Läs mer: Nytt material ska stoppa kulor

Själva batteriet har en inbyggd rf-antenn som kommunicerar med Ossias basenhet. Bolaget uppger inte någon exakt räckvidd, men skriver att batterierna kan laddas om de befinner sig "i samma rum" som en basenhet.

Basenheten har ett antal antenner som används för att med hjälp av triangulering lokalisera laddningsbara enheter i närheten. Sedan räknar enheten ut bästa rutten för att skicka en signal, och börjar sedan föra över ström trådlöst.

Annars håller Ossia tyst om exakt hur tekniken fungerar, bortsett från det vaga uttalandet att det är "nästan som wifi". Därför är viktiga frågor som räckvidd och energieffektivitet fortfarande obesvarade.

Dessutom är tekniken några år bort från konsumentmarknaden. Ossia tänker till en början rikta in sig på företagsmarknaden, men även där är det oklart när den nya batterilösningen ska lanseras.

Simon Campanello

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer