Här är de hetaste forskningsområdena

2016-01-29 13:30  
Ett nytt material gör att solceller även kan använda de blå frekvenserna i ljusspektrat för att ge elektricitet. Foto: UConn

Gröna material, digitalisering samt forskning inom komplexa och vårdintensiva områden. Det pekas ut som de viktigaste strategiska forskningsområdena i många länder, enligt en ny studie.

Vilka områden satsar länder i vår omvärld på när det gäller forskning för att lösa industriella och samhälliga problem? Det ville Stiftelsen för strategisk forskning veta. Uppdraget gick till Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys). Nu har de kommit med rapporten Den strategiska forskningens frontlinjer. Här har satsningar i nio länder studerats: USA, Japan, Kina, Danmark, Tyskland, Holland, Storbritannien, Sydkorea samt Indien.

Studien visar att projekt där målet är att forskningen snabbt ska komma samhället till nytta ofta väljs ut. Det ses som ett måste för att kunna lösa klara de problem samhället står inför. Dit hör behovet av vård och behandling av den växande andel äldre.

Ett annat strategiskt område är energi, ofta kopplat till klimat och hållbarhet. Gröna material pekas särskilt ut. Även digitalisering är ett prioriterat forskningsområde. Det är även vanligt att forskning på medicinska tekniker, effektivisering av vård- och omsorgssektorn samt vissa typer av sjukdomar gynnas - inte minst vanliga folksjukdomar som ökar med åldern.

I rapporten konstateras att forskningspolitiken i de flesta av de studerade länderna flätas samman med näringspolitik för att stimulera tillväxt. Allt för att snabbare få fram lösningar som kan bidra till den ekonomiska tillväxten.

Hela rapporten hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer