Häng med på 18 år av svensk FoU

2011-04-20 06:00  

Ericsson, Astra, bil- och försvarsindustrin. Det är kärnan i svensk forskningsintensiv industri. Men på senare år har de FoU-tunga koncernerna fått konkurrens av flera nykomlingar. I 18 år har Ny Teknik kartlagt de stora svenska företagens satsningar på forskning och utveckling.

Här kommer ett sammandrag:

 

 • 1993 Ericsson klar etta

Ericsson satsar mest på FoU som andel av omsättningen i Ny Tekniks allra första FoU-liga. Totalt satsar Ericsson närmare 11 miljarder på FoU vilket motsvarar 17 procent av omsättningen. Ericssons viktigaste forskningsområde är fortfarande AXE-systemet men bland nysatsningarna märks till exempel bredbandstekniken ATM.

Ericsson följs av de då fortfarande svenska läkemedelsbolagen Astra och Pharmacia.

 • 1994 Pharmacia går om Astra

Ericsson fortsätter att öka sin FoU och Pharmacia går om Astra i tabellen. Hos Pharmacia görs en stor satsning på cancerområdet. Merparten av de 3 300 FoU-anställda hos Pharmacia finns i Sverige.

Saab- Scania ligger på fjärde plats men bolaget är på väg att delas upp. Hos Saab dominerar JAS, men även vidareutvecklingen av trafikflygplanet Saab 2000 drar utvecklingsresurser.

 • 1995 JAS för Saab till toppen

Efter uppdelningen av Saab-Scania kan ingen hota det nya Saab när det gäller satsningar på forskning och utveckling i procent av omsättningen. Pharmacia ligger kvar på andraplatsen efter att ha gått samman med amerikanska Upjohn.

Celsius bryter ut den civila IT-verksamheten i ett nytt bolag, Enator.

Ericsson avbryter mångmiljardsatsningen på ATM.

- Vad som hände var att näten nu byggs annorlunda än vad nätoperatörerna trodde i början av 1990-talet, säger Ericssons tekniska direktör Håkan Jansson.

Mobiltelefonin dominerar nu helt hos Ericsson. Årets nya mobiltelefon har både inbyggd väckarklocka och miniräknare.

 • 1996 Oväntat ryck av SCA

Jas-projektet håller Saab kvar i toppen. En överraskning är att SCA ökar sin FoU kraftigt. Bolaget ökar också patenteringen och lämnar in 66 patentansökningar.

Två i FoU-ligan är åter Astra som jagar en efterföljare till magsårsmedicinen Losec som står för hälften av Astras omsättning.

 • 1997 Pharmacia monterar ner

Toppföretagen är samma som föregående år. Mest på FoU i förhållande till omsättningen satsar: Saab, Astra, Celsius och Pharmacia & Upjohn. Det sistnämnda företaget monterar ner sin forskning i Sverige. Endast 650 av de 5000 anställda inom FoU finns kvar i Sverige.

Mätt i antal anställda har Ericsson störst FoU i Sverige med 8000. Ett viktigt framtidsprojekt har nu seglat upp, utvecklingen av tredje generationens mobiltelefonisystem enligt den nya WCDMA-standarden.

 • 1998 FoU-ligan utökas

FoU-ligan får en ansiktslyftning och utökas med fler företag. Men fortfarande toppar Saab med 25 procents FoU-andel. Nya på listan är affärssystemsföretagen IFS, Intentia och IBS samt antenntillverkaren Allgon.

Ericsson går för första gången förbi ABB när det gäller total forskningsbudget.

En utredning från Nutek visar att storföretagen ökar sin FoU snabbare utomlands än i Sverige. Astra deklarerar att forskningen ska ligga kvar i Sverige även efter samgåendet med brittiska Zeneca.

 • 1999 IT-yra råder

De 20 mest FoU-intensiva företagen ökar sin FoU med 15 procent. Affärssystemsföretaget IFS i Linköping ökar sin FoU mest av alla. Ericsson fortsätter också att öka FoU:n under IT-yran som råder. Men Saab satsar mest i procent av omsättningen – för femte året i rad.

Storaffärerna fortsätter. Pharmacia slås samman med Monsanto och Volvo säljer personbilsrörelsen till Ford.

 • 2000 Ericsson rekordgasar

Ericsson ökar sin FoU med 41 procent till 39,9 miljarder kronor. Men nu drar Ericssons tekniska direktör Jan Uddenfeldt i bromsen. FoU ingår i det besparingspaket på 20 miljarder som ledningen aviserar i början av 2001.

- Vi har en stor FoU organisation spridd över världen och nu ser vi över hur vi kan slimma den, säger Jan Uddenfeldt.

Samtidigt gör Lastbilstillverkaren Scania ett ryck och ökar sin FoU med 30 procent efter den misslyckade Volvo-affären. Framförallt är det utvecklingen av nya miljövanliga dieselmotorer som slukar större FoU-resurser. Scania gör också prov med en ny typ av motor, HCCI.

Efter att Celsius gått samman med Saab är det för första gången IFS som leder ligan med en FoU-andel på 22 procent.

 • 2001 Pharmacia försvinner

Pharmacia försvinner från FoU-ligan. Från att ha varit ett av Sveriges viktigaste forskande bolag har Pharmacia lagt ner i stort sett all forskning i Sverige, även om en del knoppats av till det nya bioteknikbolaget Biovitrum.

Än märks inte de sämre tiderna på företagens FoU-utgifter som ökade totalt sett med 14 procent under 2001. Största procentuella ökningen skedde hos Volvo, främst genom köpet av Renault V.I och Mack Trucks.

 • 2002 FoU:n rasar

För första gången på tio år minskar storföretagen sina satsningar på forskning och utveckling. På ett år minskar de tjugo mest FoU-intensiva företagen sin FoU med tio procent. Raset motsvarar 10 miljarder kronor.

Ericsson står som väntat för de största neddragningarna och enligt flera uttalande kommer FoU:n hos Sveriges viktigaste FoU-företag att minska i telekomkrisens spår.

Astra Zeneca går emot strömmen och ökar sin FoU. Läkemedelskoncernen passerar också för första gången Ericsson räknat i pengar totalt.

Sverige tillhör de länder i världen som satsar mest på forskning och utveckling som andel av BNP. Men industrins kraftiga minskning hotar nu den svenska topplaceringen eftersom företagen står för närmare 80 procent av den totala FoU:n i Sverige.

 • 2003 Debatt om utvecklingsjobben

Nu rasar debatten om även utvecklingen är på väg att lämna Sverige. Först försvann produktionen till låglöneländer och nu undrar många om utvecklingsjobben står på tur. Ledningarna för Ericsson och ABB tillhör dem som vill satsa mer på sina FoU-centrum i Kina och Indien.

Det kraftiga raset bromsas upp tack vare att Astra Zeneca fortsätter att öka FoU:n. Det med ungefär lika mycket, drygt tre miljarder, som Ericsson backar. Även Saab minskar utvecklingskostnaderna och varslar 1000 personer av uppsägning. Majoriteten är utvecklingsingenjörer.

 • 2004 Ericsson drar ner

Trenden med minskad FoU håller i sig. Och det är Ericsson som drar ner siffrorna ordentligt med en bantning av FoU:n med drygt sex miljarder. Fordonsindustrin som vid sidan av telekom och läkemedel är Sveriges viktigaste FoU-ben, går å andra sidan som tåget. I jakten på nya storsäljare intensifierar Astra forskningen i tidiga skeden.

 • 2005 Ljusning

För första gången på fyra år ökar FoU:n med tre procent. Ericsson och Volvo drar hela lasset medan de senaste årens FoU-lok, Astra Zeneca backar.

En nykomling tar sig in på listan som dominerats av ett antal storföretag under många år. Det teknikintensiva Täby-företaget Micronic Laser Systems tar sig över en miljard i omsättning. För Micronic tog det 20 år att spränga miljardvallen: Fler uppstickare väntar i kulisserna.

 

 • 2006 Tre nykomlingar stormar in

Nu märks högkonjunkturen på utvecklingsavdelningarna. Företagen i FoU-ligan ökar i genomsnitt sin FoU med 12 procent vilket är den största procentuella ökningen sedan 1999.

Tre nykomlingar tar sig in på listan. Snabbväxarna Biovitrum, Q-Med och Axis Communications tar plats bland forskningsgiganterna Ericsson, Saab och Astra Zeneca.

Pharmacia-avknoppningen Biovitrum går rakt in på första-platsen med en svårslagen FoU-andel på 54 procent av omsättningen. För Q-Med i Uppsala tog det 12 år att spränga miljardvallen. För Axis tog det 23.

 • 2007 Rekordår för industrin

Storföretagen går som tåget under högkonjunkturen och ökar också sina satsningar på forskning och utveckling med hela 17 procent i genomsnitt. Men den kraftiga ökningen förklaras till stor del av utländska förvärv.

Hela Astra Zenecas rekordökning av FoU:n med 8,5 miljarder kronor förklaras av köpet av det amerikanska bioteknikbolaget Medimmune.

Ericsson är det företag med överlägset flest FoU-anställda i Sverige, omkring 10 000, men andelen har legat ungefär konstant de senaste åren och var den framtida FoU:n placeras beror på var Ericsson gör förvärv enligt FoU-chefen Håkan Eriksson.

 • 2008 Nytt rekordår

De 20 mest FoU-intensiva företagen satsar tillsammans nästan 120 miljarder på sin framtid, en ökning med 8,3 miljarder jämfört med ett år tidigare.

Men fyra företag stod för nästan hela ökningen: Volvo, Scania, Sony Ericsson och Ericsson. Men företagen är dystra i sina framtidsprognoser. Få företag planerar någon expansion. Ett av undantagen är tillväxtföretaget Axis Communications i Lund.

 • 2009 Finanskrisen sänker FoU:n

Finanskrisen slår hårt mot forskningen och den minskar med i genomsnitt nio procent. Hårdast drabbad är fordonsindustrin där omsättningen rasar. Det får också till följd att Scania, Volvo, Autoliv och Haldex minskar sin FoU.

Även Ericsson och Sony Ericsson drar hårt i FoU-bromsen men hos Ericsson beror minskningen delvis på att verksamheten i ST Ericsson numera redovisas separat.

Astra Zeneca kommer med ett tungt besked: Forskningsanläggningen i Lund med 900 anställda, varav 750 forskare, läggs ner. Samtidigt ska hela koncernen slimma sin FoU vilket innebär att 1800 tjänster ska bort på fyra år.

Försvarskoncernen Saab går mot strömmen och ökar sin FoU med 679 miljoner. Enligt teknikchefen Pontus de Laval är huvudorsaken att Saab måste öka sina egna satsningar i takt med att det  svenska försvaret och FMW minskar sina beställningar.

Även ABB ökar FoU:n.

- Vi kan inte sluta investera i forskning och utveckling om vi ska behålla vår position, säger Franz Schmaderer, forskningsdirektör på ABB Sverige.

 • 2010 Bättre konjunktur men FoU:n står och stampar

Hjulen snurrar åter i industrin efter finanskrisen men det har inte lett till några nysatsningar inom FoU:n som ökade med en ynka procent jämfört med krisåret 2009. Men siffrorna pekar åt olika håll. Ericsson, ABB och Scania gasar medan Sony Ericsson och Astra Zeneca forsätter att backa.

Under året minskar antalet forskare hos Astra Zeneca med 300 till 3700, bland annat till följd av nedläggningen i Lund. Därmed har 1300 forskartjänster försvunnit från läkemedelsbolagets svenska verksamhet sedan 2006.

Hos Sony Ericsson minskar FoU:n med 2,4 miljarder efter ett omfattande omstruktureringsprogram.

Den starka svenska kronan gör dock att FoU:n underskattas hos företag med stor verksamhet utanför Sverige. Det gäller till exempel AB Volvo och SKF.

Inför 2011 ser det dock ljusare ut. Majoriteten av Sveriges FoU-tunga bolag är på jakt efter nya ingenjörer till utvecklingsavdelningarna. Allra flest jagar Volvo Personvagnar som behöver 900 nya ingenjörer.

Marie Alpman

Mer om: FoU Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer