Han har fått roboten på hjärnan

2009-03-31 10:33  

Genom att mäta elektriska signaler och blodflöde i den mänskliga hjärnan är det möjligt att styra en människoliknande robot med tankekraft. Det visar japanska försök.

Med hjälp av EEG, elektroencefalografi, som registrerar elektrisk aktivitet i hjärnans nervceller, och Nirs, nära infrarödspektroskopi, som mäter blodflöde i hjärnan, är det möjligt för en människa att tänka sig ett rörelsemönster hos en humanoid (människoliknande robot) och sedan få roboten att utföra rörelsen.

Forskare vid Honda Research Institute, ATR och Shimadzu Corp har utvecklat vad man kallar ett hjärna/maskin-gränssnitt, som gör det möjligt att få en robot att röra sig utan att en människa behöver styra den med tryckknappar på en konsol.

Största delen i utvecklingsarbetet har varit att räkna ut hur signalerna uppstår i de båda systemen och skilja mätvärdena åt så att signalerna blir användbara för styrningen.

Fyra förutbestämda rörelsemönster ingår i försöken. De är vänsterhanden, högerhanden, tungan och fötterna. Försökspersonen tar på sig en hjälm med mängder av EEG och Nirs-sensorer, som mäter elektriska signaler och blodflöden. Data analyseras i realtid och försökspersonens tankar får sedan styra en av Hondas humanoider, Asimo.

I de försök som utförts har man uppnått 90 procent tillförlitlighet, meddelar Honda.

För tre år sedan lyckades Honda och ATR styra en Asimorobot med hjärnkraft, men då användes magnetresonansteknik för att mäta hjärnaktiviteten hos en människa. Men de på grund av att magnetresonansutrustningen är skrymmande, och de starka magnetfälten som används, begränsas användbarheten med den tekniken.

Med den nyutvecklade kombinationen av EEG och Nirs blir det möjligt att flytta hjärnanalysutrustningen.

På sikt tänker sig företagen bakom tekniken att man ska kunna utveckla robotar som kan samverka med människor på ett intelligent sätt.

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer